Het Brabants Dagblad op het web

Nieuw slagwerk- en percussiefestival in Wetering in Loon op Zand

Zinvol geweld van de trommelaar

Afro-Braziliaanse samba's, percussionisten die zich laten inspireren door een diashow, maar ook een Foekepot Ensemble met een speciale compositie voor dit oude volksinstrument. In Loon op Zand is zondag 14 mei een slagwerk- en percussiefestival. "Eindelijk zinvol geweld", zegt organisator Ger Janssen.

Door Joost Goutziers
Vraag: hoe val je in hemelsnaam op als cultureel centrum? Antwoord: door een opvallend evenement te organiseren. Met dit gegeven in het achterhoofd begon Ger Janssen van De Wetering in Loon op Zand aan De Slag van De Wetering: een nieuw slagwerk- en percussiefestival. Elf groepen laten zondag 14 mei horen hoeveel geluid er uit een slagwerkinstrument is te halen. "Eindelijk is er een vorm van zinvol geweld", grapt Janssen. In Nederland zijn meerdere festivals waar slagwerk wezenlijk onderdeel is. Bij voorbeeld bij de optredens van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse groepen op Festival Mundial in Tilburg. Maar wij brengen een festival waar uitsluitend percussie en slagwerk is te horen", zo verzekert Jansen. "We beginnen klein, maar als het festival aanslaat dan kunnen we de komende jaren groeien. Slagerij van Kampen kost 16.000 gulden en dat is voor ons nu nog onbetaalbaar."

Absurdo
In De Wetering staan wel percussionisten van Absurdo uit Amsterdam op het podium. Janssen vergelijkt deze topper met Neerlands bekendste slagwerkgroep Slagerij van Kampen. "Deze groep maakt Afro-Cubaanse muziek, samba's en zo."
Uit Loon op Zand treedt de percussiegroep van Sophia's Vereeniging op. Bovendien zijn er verstandelijk gehandicapte slagwerkers van Prins Maurits uit Kaatsheuvel en Amarant uit Tilburg. Janssen: Bij de show van Prins Maurits is ook een diapresentatie. De beelden vertellen een verhaal. De visueel ingestelde muzikanten laten zich door de beelden leiden."
Een opvallende groep is het Waspiks Foekepot Ensemble Tweedragt. De groep kunstenaars maakt muziek op de rommelpot. Ze spelen zelfs een compositie die speciaal voor de foekepot is geschreven. Ook de percussiegroepen van de Douane harmonie en de Heineken Fanfare zijn in Loon op Zand te horen.
Het percussiefestival valt samen met het jubileum van muziekvereniging Concordia. De Loonse harmonie bestaat negentig jaar en plaatst een grote feesttent op de Kasteelweide, pal tegenover De Wetering.

Jongleur
Jansen: "De datum was vastgelegd toen we daar van hoorden maar de evenementen kunnen elkaar goed aanvullen. We verkopen kaarten in de feesttent en bij goed weer zetten we een terrasje buiten met acts. Bij ons festival zijn optredens van een jongleur en Treveris. Die kunnen misschien ook even buiten spelen."

De Slag van De Wetering, zondag 14 mei, begint om 13.30 uur en duurt tot 23.00 uur.
terug naar Tweedragt

Deze pagina is bijgewerkt op