STREEKTAALMUZIEK

IN

NEDERLAND


Streektaalmuziek op het web

Rebzjie
Sjeepsrech
(Marista, MCD 9837)

Het gezegde ‘Drie keer is scheepsrecht’ speelde de leden van Rebzjie ongetwijfeld door het hoofd bij de opzet van de derde cd. Die schijf moest het worden en dat lijkt prima gelukt.
Met teksten was Rebzjie sowieso al een buitenbeentje. Waar de doorsneerapper er toch minstens enkele grove termen uitslingert, zijn het bij Bart Rikers vooral dagelijkse ervaringen en beslommeringen. Ook die kunnen echter indringend zijn. De formatie uit Maastricht had sinds de start het roer al een beetje omgegooid door meer muziek in de hiphop te stoppen. Ondanks die nieuwe aanpak ligt de rap nog steeds binnen handbereik. Met de elektronika aan boord zwelt de muziek soms aan tot heerlijke soundscapes. De symfonische rock steekt hier en daar zelfs de legendarische groep Queen naar de kroon. Gastmuzikanten verleggen zo nu en dan de eigen koers van de band. Daardoor lopen de nummers in vorm en sfeer sterk uiteen. Zo zorgt bijvoorbeeld Marco Roelofs (Ex-Heideroosjes) in Hotèl ‘de Hel’ voor ware punk-trekjes. Ook de Wieker Hofzengers blijken zich bij de rockpoprappers goed thuis te voelen.
Niet alleen de muziek is fraai. In de zorgvuldig uitgevoerde hoes zitten de teksten verpakt. Dat is in Limburg zeker geen gewoonte en ook daaruit blijkt dat Rebzjie in eigen provincie (en natuurlijk ook een beetje daarbuiten) een bijzondere plaats inneemt.

Joop van den Bremen
terug naar Rebzjie

Deze pagina is bijgewerkt op