STREEKTAALMUZIEK

IN

NEDERLAND


Streektaalmuziek op het web

Knaltaler
Echte Vrunde
(Eigen uitgave)

De korte vocale intro klinkt nog redelijk rustig. Daarna knallen ze voluit. Wat kun je anders van de Knaltaler verwachten. Solide muziek met dialectteksten van doorgewinterde muzikanten. De bandleden deden immers jarenlang muzikale ervaring op, onder meer bij de Peanuts.
Het kwartet speelt zeven covers - van de populaire Blackfoöss en Höhner bijvoorbeeld - en evenveel eigen nummers. De titeltrack is een walsende countrymelodie en bezingt de voordelen van echte vriendschap. Typisch Limburgse onderwerpen komen voorbij in Hey Roda en Ut sjuttersleed. Ook het lied waarmee de Knaltaler doordrongen tot de halve finale van het jongste LVK, Ich loat de poppe danse, staat op de schijf.
Ironie is de vier heren niet vreemd. Dat blijkt bij het winkelen op zaterdagmiddag (Samstigmiddig in de city) en het ouder worden (Biste 40, 50, 60). Toch is niet alles humor wat de klok slaat. Het kwartet staat ook stil bij gevoelige onderwerpen. Ut eareveld - dat eerder op single verscheen - is een respectvolle ode aan de gevallenen die voor onze vrijheid streden.
De muziek drijft voort op stevige ritmes. Het ene moment hoor je een polka, dan weer flamenco of Russische klanken. Maar steeds is het genieten.

Joop van den Bremen
terug naar Knaltaler

Deze pagina is bijgewerkt op