De Trompetter op het web

Marlstone: 'Opzie' van Gaston Jacobs & Vrung

Ulestraten - De zingende kapper Gaston Jacobs uit Ulestraten werd in 1998 door heel Limburg op handen gedragen na zijn overwinning bij het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Opzie, opzie, opzie groeide uit tot een hit, Gaston en zijn Vrung traden in de week voor carnaval vele tientallen keren extra op, nagenoeg elke carnavalsvereniging wilde de formatie op de valreep contracteren. Van vandaag op morgen was de groep buitengewoon in trek. Ondanks de hoge verwachtingen van de fans slaagden Gaston en zijn vrienden er niet in om de LVK-zege een jaar later te prolongeren. In februari jl. streek het Maastrichtse Merretkoer met de hoogste eer. Maar niet getreurd, Jacobs presenteerde drie weken geleden zijn eerste album met 18 eigen composities.

Gaston Jacobs. Wie van Limburgse muziek en van carnaval houdt weet wie hij is en wat hij doet. Componeren, zingen, optreden. Het heeft even geduurd eer hij zich winnaar mocht noemen van het LVK. Na drie finaleplaatsen zonder overwinning, was het bij de vierde keer goed raak.

Pak uch de hemel hie

Pak uch de hemel hie
Want dat mot kinne
Pak uch de hemel hie
Zwa daot ger uch verwinne
Pak uch mer vas en
Zeet good veur eederein
Dan hcjpt geer den hemel hie
En dat hilt uch op de bein.

Het idee om van Jo en Marij van Es, Bert en Marie-José Pricken, Giel en Els Urlings, Wilma Boosten en Harrie Bergsteyn een achtergrondkoor te maken, kwam in 1996 bij de initiatiefnemer op. Jacobs: "Samen plezier maken is meer plezier. Optreden moet een hobby blijven. Natuurlijk verlangen wij een gage, maar voor de poen doen wij het zeker niet. We stoppen de duiten in een pot en wanneer die goed gevuld is, gaan we lekker uit eten of slaan we nieuwe hemden in. Soms gaan we een weekend op stap. Zo blijft het leuk. We lachen heel wat af, geloof me. Ik wil zoveel mogelijk zingen en componeren. Dat is net alsof de hemel opengaat. Ik vind het te gek en ben overal voor te vinden."

Opziej telt negen carnavalsliedjes en negen andere overwegend vrolijke nummers. Alleen vastelaovesmeziek zou inhouden dat je de cd alleen in januari en februari draait, meent de zanger. "En dat is nou net niet de bedoeling. Met name Veer leve om te geve en Zinloos geweld hebben geen enkel raakvlak met carnaval of welk feest ook. Zinloos geweld is een van mijn favorieten. Deze vorm van geweld mag niet meer bestaan, het moet voor altijd gedaan zijn. Iemand die zo graag wil leven het leven ontnemen, dat moet voor eens en altijd afgelopen zijn. Tijdens een discussie op televisie kreeg ik de 'inspiratie een lied over dit thema te componeren. Het is slechts een druppel, dat snap ik best, een piepkleine preventieve speld in de hooiberg, maar ik ben blij dat ik het geschreven heb."

Marlstone heeft alle registers opengetrokken om van Opziej een grootse cd te maken. De platenmaatschappij liet bijna twintig studiomuzikanten opdraven, het studiokoor telt 31 stemmen. Het album van Gaston Jacobs & Vrunj kan zich scharen bij de andere grote Limburgstalige cd's van Marlstone, waarbij in eerste instantie te denken valt aan de producten van de Schintaler, de Beppie Kraft, de Frans Theunisz en de Carboon. Toch schuilt er een adder onder het gras. Na 18 liedjes geloof je het als luisteraar wel, raak je vermoeid. Het aantal is wat teveel van het goede. Vier of vijf minder en de cd was nog een stuk sterker geweest.

Opziej telt naast de titeltelsong het volgende repertoire: Of ver noe errem zin of riek, Pak uch de hemel hie, Wat ze in Tirol doon, Dich bês n wonder, Wie zou't 2000 goon, Vastelaovend is't richtige bewies, Eine daag neet gelache, Aan de gang, Leeve sjat kom mét mich danse, 't Ersjte poenneke, En nog ein kjer, Geer zeet getrouwd, Miene tamboerein, Op en neer, Jonger es vandaag, veer leve om te geve, zinloos geweld. De taal die in Ulestraten wordt gebezigd, is een mengelmoes van de dialecten in de Westelijke Mijnstreek, Maastricht en Meerssen/Bunde.

Veer leve om te geve

Veer leve om te geve
Om te geve grwat en klein
Want 't numme en 't geve
Dat hilt os op de bein
En same dat beleve delt
Een minsj toch ummer good
Want dat numme en dat geve
Jao dat zit is in 't blood
terug naar Gaston Jacobs

Deze pagina is bijgewerkt op