De Limburger op het web

Sjeng Kraft: een
bescheiden grootheid

POSTUUM

Door Jean Brandts

Sjeng Kraft, musicus
en arrangeur is
zaterdag overleden.
De Maastrichtenaar,
die honderden
liedteksten schreef
voor bekende
Nederlandse en
buitenlandse artiesten
en zijn dochter
Beppie, is 74 jaar
geworden.

MAASTRICHT Sjeng: Kraft, de virtuoos op de accordeon, de man die op dertienjarige leeftijd in Luik wereldkampioen op de accordeon werd en honderden liedjes en teksten schreef en arrarrangeerde, is zaterdag overleden. Wilde eigenlijk niet meer, zeggen zijn familieleden. Adervernauwing die de laatste vijf jaren van zijn leven bepaalde, was oorzaak van hart- en nierklachten. Enkele tia's (herseninfarcten) velden uiteindelijk de laatste weerstand van de virtuoze accordeonist.
Sjeng Kraft merkte dat zijn razendsnelle spel te wensen overliet. Hij kon deze teloorging moeilijk verdragen. "Ik kan niet spelen wat ik in mijn hoofd hoor", zei hij vaak.
Kraft leerde accordeon spelen van Maastrichtenaar Jean Lahaye en bij Accordeonvereniging Eendracht. Hij bezocht korte tijd de Maastrichtse Muziekschool maar de Tweede Were1doorlog maakte een einde aan deze studie. Na het behalen van het wereldkampioenschap in Luik werd de dertienjarige Maastrichtenaar in een koets door Maastricht gereden.
Veertig jaar lang schreef Sjeng Kraft liedjes en teksten en arrangeerde hij onder meer voor de Zangeres Zonder Naam, Eddy Wally, Henk Wijngaard, Zwarte Lola, de groepen Doe Maar, Normaal en Massada en natuurlijk voor zijn zingende dochter Beppie Kraft. Hoeveel lied- teksten en arrangementen Sjeng Kraft precies op zijn conto heeft is moeilijk te schatten. Enkele honderden", menen bekenden. "Misschien wel duizenden." Enkele bekende nummers zijn de carnavalskrakers Diech kins miech tra-la-la-la-la en De Herremenie. Hij tekende ook voor de tekst van Oet Limburg kump de meziek, Rode Rozen, witte zijde en de hit voor dochter Beppie: De Nach is nog, Zoe Laank. De tekst uit Laot us same genete vaan 't Leve, stamt uit een iets optimistischer periode van zijn leven: 'Es de zon in us leve soms 'ns eve verdmjnt, jh, dat mote veer dan hiel gaw vergeten...', In de laatste regels van het lied vertelt Sjeng zijn credo: 'Lach en zing edereen daag, lach zoelang es 't maag,'

De, bescheiden. humoristische musicus, wilde niet dat zijn familie om zijn dood zou treuren. "Ik heb een fantastisch leven gehad, zei hij onlangs. "ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?" Zijn grafschrift had hij al enkele jaren voorhanden: Heij ligk Sjeng. "Meer niet", stelde hij.
Sjeng Kraft wordt donderdag gecremeerd.

terug naar Sjeng Kraft

Deze pagina is bijgewerkt op