Ruud's Music Magazine op het web

Averegs

Vriendenclub uit Echt succesvol met CD "Oetgebreidj"


Begin dit jaar, op 7 februari om precies te zijn, verscheen de zanggroep Averges uit Echt met het album 'Oetgebreidj'. Een opvallende CD, want de programmamakers van de Samenwerkende Limburgse Muziekprogramma's riepen de CD uit tot 'Limburgs Leefste" van de maand april. Averegs bestaat inmiddels 11 jaar en wordt gevormd door Henk en Judith Hover, Peggy van de Ven en de broers Paul en Frans Niessen. De groep kenmerkt zich met name door de meerstemmige zang en het afwisselende repertoire: van kampvuurliedje tot carnavalsschiager. Een gesprek met Judith en Peggy.

Waar liggen de roots van Averegs?
Peggy: "in de omgeving van Echt waren Henk, Frans, Paul en ik in de jaren tachtig muzikaal actief tijdens kampvuren, verjaardagsfeesten, kindervakantiewerkactiviteiten, barbecues, rouw- en trouwdiensten en ga zo maar door. Het betrof allemaal zang met gitaarbegeleiding.
In de zomer van '87 werd in Weert een straatmuziekfestival gehouden. Voor deze speciale gelegenheid schreven we voor het eerst, naast het bestaande coverrepertoire, eigen teksten. Zo werd 'California Dreaming' van de 'Mamma's en de Papa's' een liedje over een eikel die uit een boom valt en het nummer 'Caravan of love' van de 'Housemartins' werd herschreven tot'Ochtendhumeur'.
Op dit straatfestival werden geen prijzen behaald, maar we hadden wel de smaak te pakken gekregen van het zelf schrijven van teksten. Aanvankelijk in het Nederlands, maar al snel stapten we over naar het Limburgs. In 1988 namen we deel aan het Schlagerconcours van Pey-Echt met het nog altijd (in Pey) wereldberoemde nummer "Baer waat ein waer".
In 1989 werd Judith ons 5e groepslid. Tot op de dag van vandaag is de groep onveranderd gebleven".
Hoe kwamen jullie op het idee om na 11 jaar een CD uit te brengen?
Judith: "In de afgelopen 11 jaar heeft Henk diverse eigen nummers geschreven, veelal luisterliedjes. Om die liedjes toch vast te leggen lag het voor de hand om een CD te maken. Daarbij stond voorop dat het een CD moest worden die je het hele jaar door kunt draaien. Niet alleen vrolijke Schlagers maar ook serieuze luisterliedjes.
Het plan voor een CD was er al 3 jaar, maar we waren nog niet helemaal overtuigd of het publiek al rijp was voor een CD van Averegs. Het kost immers toch veel geld. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn er bij de Beigische BM-studio, in eigen beheer, opnames gemaakt. Daarna zijn we in kontakt gekomen met Marlstone, die nauw samenwerkt met de Belgische studio. Bij Marlstone zijn de nummers uiteindelijk afgemixt.
Enkele maanden van te voren hadden we reeds een live-optreden verzorgd in het radioprogramma van Lei Meisen. Hij had van dit optreden de opnames bewaard, die vervolgens diverse keren bij omroep Limburg gedraaid zijn. Hierdoor kregen we behoorlijk wat publiciteit. Toen de CD ook nog eens uitgeroepen werd tot 'Limburgs Leefste' was het succes natuurlijk compleet. We kwamen in de vreemde situatie terecht dat men ons wilde boeken puur dankzij de naamsbekendheid. Voorheen moesten we eerst laten horen wat we kunnen".
In het allereerste nummer, getiteld 'Wilse get waere', zingen jullie dat je, om iets te bereiken, een CD moet maken, en daarvoor het beste kontakt kunt opnemen met Beppie Kraft. Een toch wel gewaagde tekst, of niet soms?
Peggy: "Die tekst was al lang voordat we in kontakt kwamen met Marlstone geschreven, wel 5 of 6 jaar. Uiteraard denkt nu menigeen dat het een ode is aan Beppie, maar zo was het dus niet bedoeld. Dit nummer, dat door Lei Meisen al lang voor de CD-opnames gedraaid werd, is een eigen leven gaan leiden en heeft ons tal van leuke reacties opgeleverd. Tja, het is ook een leuk liedje!"
Als je even vergeet dat Judith twee jaar later dan de overige leden bij de groep kwam, dan kun je stellen dat de groep al vanaf het prille begin ongewijzigd is qua bezetting. Een unicum. Waaraan is dat te danken?
Judith: "Dat komt omdat we eerst vrienden waren en pas daarna samen muziek zijn gaan maken. Meestal is het andersom. Bovendien zijn Henk en ik man en vrouw en Frans en Paul broers van elkaar. Dat maakt de onderlinge banden natuuriijk al meteen een stuk hechter.
Als je langer met elkaar samenwerkt kun je daarmee je voordeel doen. Henk weet precies wie wat kan zingen. Hoog of laag, hij schrijft voor iedereen een op het lijf geschreven partij. Dat komt de kwaliteit natuurlijk alleen maar ten goede. Bovendien kennen we elkaar door-en-door. Verrassingen zijn er nog maar zelden".

Wilse get waere

Wilse get waere, bsse al get.
Laot van dich hure, mer wiel duise det
Mit spele op straot vr de dr van V&D
weurse noeats eine beroemde,
kmse noeats op ein CD.

En znger CD-ke hbse gein nivo
en kmse noeats oppe radio.
En znger CD-ke hbse gein nivo
en kmse noeats oppe radio.

Wilse get waere stlse get vr
klop dan mer ns biej Beppie oppe dr
Geaf hr den dien bendje,
en hb effe gedldj,
den zrg Beppie d'r waal vr
det dien CD-ke weurd gevldj.

Witse get waere, sprng inne trein
en sjd die boys van 'Zuid' 'ns flink doorein.
Loat ze mer hure det auch diene meziek
mit dien platgeznge tekste
de ether verriektj.

Peggy: "Hoewel we nu beduidend meer optredens verzorgen dan voorheen is het niet zo dat we, zoals men dat zo mooi zegt, op de 'commercile toer' gaan. We willen echt niet elke avond op het podium staan. Het gaat ons puur om het plezier, en niet om het geld. Kwaliteit vinden we bovendien belangrijker dan kwantiteit".
Judith: "Ook aan leuke projecten verlenen we graag onze medewerking. In juni hebben we samen met de fanfare van Baexem en de top-40 formatie No Tuxedo een Promsnight verzorgd. Men benaderde ons hiervoor omdat we meerstemmig zingen. Een uiterst leuke ervaring. Naast hedendaagse popnummers stond er ook een breed scala van popklassiekers en symfonische rocknummers op het programma. In de toekomst zouden we ook nog eens ee keer iets willen doen samen met kinderen".
Waar komt de naam Averegs eigenlijk vandaan?
Peggy: "Toen we begonnen vonden we onszelf best wel een beetje tegendraads. We hebben toen zitten spelen met namen als 'twee rechts en drie averechts'. Allemaal termen uit de 'breisport'. Uiteindelijk is het'Averegs' geworden. In het hoesontwerp van onze CD komt het 'brei'-thema opnieuw terug in de vorm van een ge'brei'de trui. De titel van het album verwijst hier eveneens naar: 'Oetgebreidj'. Begrijp je nu hoe dit alles in elkaar 'steekt'?
Henk heeft in de afgelopen 11 jaar talloze teksten geschreven. Waar haalt hij die inspiratie vandaan?
Judith: "Dat weet ik niet precies, maar hij kan bij wijze van spreken 'op commando' een tekst schrijven. Een half uurtje achter de computer en hij heeft weer een nieuwe tekst. In zijn auto heeft ie een recordertje waarop hij geregeld stukjes tekst inspreekt. Soms blijven een aantal regels net zolang door zijn hoofd malen totdat ie een compleet beeld heeft. Omdat ie zoveel korte zinnetjes opschrijft hebben we een heleboel halve liedjes! Algemeen gesproken valt op dat de teksten van Henk vaak betrekking hebben op dingen die hij in het verleden heeft meegemaakt in zijn geboorteplaats Hinge. Vaak een beetje melancholisch, maar ook vaak gewoon 'kwatsj en kolder'.
Op de CD staan met name luisterliedjes, maar we hebben ook nog een klapper vol met carnavalsliedjes. Ook daarmee zouden we gemakkelijk een CD kunnen volzingen".
Hebben jullie invloed op de teksten die Henk schrijft?
Judith: "Bijna niet. Meestal blijven ze zo zoals hij ze zelf schrijft. Zo'n stukje tekst is dan een deel van hemzelf waar eigenlijk niemand aan moet komen".
Als je naar de CD luistert krijg je uiteraard een bepaald beeld van Averegs. Geeft de CD een goede indruk van Averegs?
Peggy: "Ja en nee. Ja, omdat je ons meerstemmig hoort zingen en nee omdat je toch maar een betrekkelijk klein gedeelte van ons repertoire hoort. We kunnen echt een avondvullend optreden verzorgen, waarbij veel meer stijlen aan bod komen dan nu op de CD te horen zijn. Op een feestje brengen we ook nummers als 'Manuela' of 'Dr. Bernhard'. Dat is dus heel iets anders. Trouwens, 'melige' smartlappen vinden we ook heel leuk om te doen. Na 11.00u 's avonds gaat het publiek met dit soort muziek helemaal uit hun dak en daar gaat het om. Daarnaast brengen we nummers zoals Hey Jude, Country roads take me home, Proud Mary, Het is een nacht, liedjes van Boudewijn de Groot en ga zo maar door. Dat we daarnaast ook nog bijvoorbeeld huwelijksmissen opluisteren, compleet met piano begeleiding, is weer een ander verhaal.
Kijk, de nummers op de CD zijn typisch iets van onszelf, maar vormen in het totaalplaatje slechts een onderdeel. Weliswaar een belangrijk onderdeel, maar niet allesoverheersend".

Voor meer info kunt u kontakt opnemen met Henk en Judith Hover, Varenbeuk 16, 6101 MK Echt, tel. 0475-487649.

terug naar Averegs

Deze pagina is bijgewerkt op