Limburgs Dagblad op het web

Sexy Lola Lee: "Ik doe wat ik doe"


Wiely Jagt uit Landgraaf brengt vrouwelijk alter ego tot leven


DOOR MONIQUE DEMARTEAU

Wiely Jagt uit Landgraaf begon zijn carrière als imitator van Nina Hagen in een plaatselijke playbackshow. Vervolgens kroop hij in de huid van Amanda Lear tijdens de soundmixshow van Hennie Huisman. Nu houdt hij het op zijn eigen creatie, de sexy blondine Lola Lee. Onder die naam bracht hij vorige week zijn nieuwe single: "Ik doe wat ik doe" uit.
Wie deze titel bekend in de oren klinkt heeft een goed geheugen. Het nummer is inderdaad een cover van de bekende hit van Astrid Nijgh. Alleen is het lied door Wiely Jagt en producers Hans Donners en Yolande de Lange uit Sittard in een eigentijds jasje gestoken, getuige de pompende house-beat en de engelstalige raps van de Duitse rapper Tamo.

Rage
Vorig jaar verscheen de eerste single van Lola Lee, getiteld: "Living fantasy". Opvallend is de keuze van Jagt om Lola ditmaal in het Nederlands te laten zingen. "Ach, dat is zo'n rage tegenwoordig. Daar wilde ik ook wel eens aan meedoen. Bovendien is "Ik doe wat ik doe" een hartstikke leuk nummer om te zingen. Het lied past goed bij me. Astrid Nijgh heeft een lage stem, net als ik. En ook de tekst spreekt me aan."
Oorspronkelijk zou "Follow me" - het grote succes van Amande Lear in de jaren zeventg en het lied dat Jagt zong in de Soundmixshow - als single verschijnen. Zijn platenmaatschappij vond 'Ik doe wat ik doe' echter leuker. "Toch heb ik 'Follow me' ook opgenomen. De nieuwe single is wat mij betreft een schijf met twee a-kanten. 'Follow me' zing ik altijd tijdens live-opterdens. Ik ben gek op die song. Én op Amanda Lear. Daar ben ik echt fan van. Zij is in mijn ogen de perfecte vrouw."

Voorbeelden
Andere lichtende voorbeelden voor Jagt/Lee zijn onder anderen Zarah Leander, Marlène Dietrich en Eartha Kitt. "Ik houd nu eenmaal van sterke en krachtige vrouwen. Vrouwen voorwie mannen doorgaans bang zijn. En dan die lage stemmen. Wat klinkt dat on-ge-loof-lijk sexy! Zo'n vrouw is Lola Lee ook. Mijn inspiratie voor mijn creatie haal ik dan ook bij hen."
Jagt - die, ijdel als hij is, onder geen beding zijn leeftijd prijs wil geven - benadrukt dat travestie voor hem geen manier van leven is, maar slechts een act die hij opvoert op het podium. "Ik ben er heel toevallig ingerold. Het is voor mij geen noodzaak om me als vrouw te verkleden. Het is gewoon een rol die ik speel."
Voordat hij de showbusiness inging, werkte Jagt in de horeca. Wegens zware migraine en rugklachten was hij echter gedwongen zijn werk als kelner op te geven. Na enkele maanden thuis duimendraaien, besloot hij dat het tijd was zijn grote droom na te jagen. Hij was als kind al geïnteresseerd in de glitter en glamour van het artiestenbestaan. Nu zag hij eindelijk zijn kans schoon om zijn fantasie te verwezelijken. Hij deed mee aan diverse talentenjachen en won prompt een hele reeks prijzen. Dat motiveerde hem om door te zetten.
In 1995 gaf hij zich op voor de Soundmixshow van Hennie Huisman en werd gekozen uit 750 kandidaten. De finale haalde hij niet, maar hij maakte wel indruk, vooral omdat hij de eerste man was, die een vrouw imiteerde in de Soundmixshow.
Een jaar later boekte Jagt zijn nog toe grootste succes. Bij zijn debuut op de Vlaamse televisie - in de Belgische versie van de Soundmixshow, waarin hij wederom Amanda Lear imiteerde - behaalde hij de tweede plaats
Omdat hij echter mer wilde dan alleen maar Lear nadoen, bedacht hij Lola Lee. Met behulp van zijn zus (kleding) en een goede vriendin (make-up) ging Jagt aan de slag. Hij kocht een blonde pruik, toog naar Amsterdam voor pumps in maat 43 en voilà: Lola Lee was geboren. Sindsdien treedt de blondine geregeld op met haar half uur durende show.

Knop om
Lola Lee lijkt totaal niet op hemzelf, zo verzekert Jagt. Toch kost het hem geen moeite om in de huid van het sexy blondje te kruipen. "Dat gaat vanzelf. Mensen vragen me weleens of ik schizofreen ben, maar dat is niet zo. Zodra ik de outfit van Lola aan heb, ben ik Lola. Dan gaat er van binnen een knop om. Het lukt alleen met de goede kleren, pruik en make-up. Ik word een heel ander persoon. Zelf ben ik een beetje gewoontjes. Ik hoef niet zo nodig alle aandacht. Lola wel. Die is pas tevreden als iedereen naar haar kijkt en luistert. Ze is brutaal. Ze doet wat ze wil. Op een sensuele manier, totaal niet ordinair."
Lola heeft zelfs Jagt al eens versteld doen staan. "Dat was toen ik pumps ging kopen met hoge hakken van zo'n tien centimeter. Ik kon er niet op lopen, wat ik ook probeerde. Mijn zus, die was meegegaan, zei toen dat ik ze niet moest kopen. Toch wilde ik ze perse hebben. Nadat ik ze een tijd thuis in de doos had laten liggen, heb ik ze aangetrokken voor een optreden van Lola. En toen kon ik er ineens wèl op lopen. het was helemaal geen probleem. Als mezelf kon ik het niet, maar ala Lola wel. Dat is toch vreemd, nietwaar?"

terug naar Lola Lee

Deze pagina is bijgewerkt op