Noord Limburgs Dagblad


Rowwen Hze speelt
voor Americaanse kinderen

Een man en en vrouw en een grote pot bier!

AMERICA - "Een man en een vrouw en een ...?”, vraagt zanger Jacq Poels zijn jeugdige publiek. Dat roept zonder blikken of blozen: "Een grote pot bier', waarop Rowwen Hze inderdaad uit volle borst het lied met de gelijknamige titel begint te zingen. De meeste kinderen kennen de teksten van de liedjes van Rowwen Hze uit het hoofd. Als de groep speelt, wordt er ook keihard meegezongen door het merendeel van de kinderen.
Een klein, blond meisje in het midden van de zaal prevelt de tekst nog heel voorzichtig voor zich uit. "Ik vind alle liedjes van Rowwen Hze mooi, maar Bestel Mar vind ik het allerallerleukste”, legt de 6-jarige Mieke Vervoort uit. En het lijkt wel of Rowwen Hze het heeft gehoord, want de eerste tonen van Bestel Mar klinken door de zaal. Mieke begint te stralen en holt weg, de dansvloer op.
Voordat Rowwen Hze begon te spelen, konden de kinderen meedoen aan een kwis. Een kwis die bestond uit vragen over de groepsleden zelf, de liedjes en de teksten. De kinderen konden telkens kiezen uit drie antwoorden. De zaal was voor de kwis verdeeld in drie vakken en dachten de kinderen dat het antwoord 1 was, moesten ze in vak 1 gaan staan. Directeur Lambert Herraets van basisschool De Wouter: "Er zijn er een paar die fanatiek fan van Rowwen Hze zijn en die weten ook heel veel over de groep. Opvallend was dat het vak waar deze kinderen gingen staan tijdens de kwis door bijna alle leerlingen werd bezet”.
De 11-jarige Ward Derix was uiteindelijk de gelukkige winnaar van de kwis. Hij kreeg een trui met een opdruk van Rowwen Hze die hij ondanks de hitte in de zaal apetrots over zijn kleding aan trok. Ward: "Ik heb twee bandjes, een cd, een plaat en single van Rowwen Hze, maar het meeste over Rowwen Hze weet ik van John”. John Minten (11) is vandaag dan ook de meest geraadpleegde Americaan. Rowwen Hze oefent namelijk eenmaal per week bij John Minten in een twee eeuwen oude stal. "Ja, ik geloof dat ze heel snel een nieuwe plaat uitbrengen. In ieder geval hebben ze een paar nieuwe nummers, want dat heb ik zelf gehoord”, zegt hij achteloos. Aan bewonderende blikken van omstanders is hij als informatiebron over de Americaanse popgroep al gewend. Toch baalt hij een beetje, want hij had n vraag fout tijdens de kwis.

Kritisch
De leden van Rowwen Hze vinden de opmerkingen en kennis die de kinderen hebben over de groep prachtig. "Het is fantastisch hoe de kinderen betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de groep.
Maar we moeten er ook mee oppassen hoor. Je kunt nu geen woord verkeerd zingen, want ze wijzen je er gelijk op. Het is een kritisch publiek', vertelt Jacq Poels. Maar de stemming is er niet naar om kritisch te zijn. De kinderen genieten van de exclusieve aandacht die de groep voor hen heeft.
De Americanen swingen vol overgave op de dansvloer op het moordende ritme dat de groep er op nahoudt. Helemaal een gekkenhuis wordt het als Rowwen Hze Niks stront niks begint te spelen. Het nummer, ooit verboden door de carnavalsvereniging omdat het te kritisch in de richting van het Horster gemeentebestuur zou zijn, betekende in 1987 de doorbraak voor de groep. Zes polonaises, waar ook ouders en leerkrachten aan deelnemen, maken van de zaal een onoverzichtelijke kluwen mensen. Leden van de groep trekken zich er niets van en storten zich met instrument en al in het feestgedruis. Voor hun optreden worden ze beloond met applaus en een serie tekeningen die de kinderen deze week voor Rowwen Hze hebben gemaakt.

terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op