Limburgs Dagblad op het web

Carnavalsplaat Gebrook oos paradies:

Potpourri van weemoed en vrolijkheid

HOENSBROEK - Nog juist voor het officiële opgaan van Hoensbroek in de nieuwe gemeente Heerlen hebben de Hoensbroekse carnavalisten een bijzonder fraai klinkende carnavalsplaat op de markt gebracht. Onder de titel „Gebrook oos paradies” zingen zij 30 carnavalsliedjes. Sommige klinken wat weemoedig over het „verdwijnen van Hoensbroek, andere delen prikken uit naar Heerlen, maar de meeste stralen een gezonde vrolijkheid uit, waardoor de gehele plaat een goede afspiegeling is van de goede carnaval, die er in Hoensbroek jaar-in-jaar-uit werd gevierd, De initiatiefnemer van de grammofoonplaat was Jos van Meliek. Hij is ook als produktieleider opgetreden.

In de reeks carnavalsplaten, die Limburg inmiddels rijk is, neemt „Gebrook oos paradies” een speciale plaats in, voornamelijk door de deels beschouwende aard van de liederen. De A-kant is hierin het sterkst. Daarop zijn acht liederen gezet, die iets te „zeggen” hebben en toch de lichtvoetige eigenheid van carnaval niet missen, Opmerkelijk is het „Gebreuker Paradies” door het duo Oetgesjlaope, waarin het ondanks de wettelijke beschikking dat Hoensbroek bij Heerlen moet een muzikaal pleidooi houdt, dat Hoensbroek moet blijven zoals het is, en wel een „paradies”. Als Wiegel deze plaat eerder had kunnen horen dan had de geschiedenis wellicht een ander verloop gekregen. Verder staan er op het koddige lied „Zuug os hiej sjtaon” en het menselijke „Geneet van 't leave” van Sjef Diederen en door hemzelf warm en gevoelig gepresenteerd, De B-kant is een vrolijke potpourri van bekende en minder bekende Hoensbroekse carnavalsliedjes, 22 titels in totaal. Zij liggen alle uitermate plezierig in het gehoor. Het was onvermijdelijk dat in deze potpourri Piet Boonstra zich met hekelende teksten over Heerlen liet horen. Met liedjes als „Noe Gebrook mot gaon biej Hčele”, „O, wat is nu Heerlen blij” en „Hčelesje wčndj”, waar Hoensbroekenaren niet tegen kunnen, neemt hij samen met Peter Vellinga Heerlen danig op de hak.

De uitvoerenden zijn een groot aantal Hoensbroekse carnavalisten. De koortjes worden geleid door Frans Stalmeier. Zang en muziek zijn door Jan Theelen in studio Karelhoeve te Munstergeleen in een uitgebalanceerde harmonie gebracht. Jan Theelen verzorgde ook de arrangementen. De plaat kost 2 x f 11; en is verkrijgbaar in diverse zaken in de Kouvenderstraat, Hoofdstraat, Jullanastraat en Akerstraat te Hoensbroek.

THEO PASING


Deze pagina is bijgewerkt op