De Limburger op het web

Ziek en toch van de partij

Dennis van de Ven - die met Jeroen van Koningsbrugge het muzikale duo Jurk! vormt en het tv-programma Neonletters maakt - heeft er wat voor over om van de partij te zijn bij de Slotconcerten van Rowwen Hze. De acteur en zanger heeft zijn hele medicijnkastje geplunderd om enigszins fit op het podium te verschijnen. "En dat heeft geholpen”, zegt hij na afloop van het gastoptreden met Jack Poels en zijn mannen. De in Weert opgegroeide artiest tikt een fles bier achterover. "Ze werden al een beetje zenuwachtig bij Rowwen Hze. Ik voelde me twee dagen helemaal niet goed en had een fikse keelontsteking. Ik heb alles geslikt wat ik kon vinden. Dit wil je toch niet missen? Wat een gekkenhuis. Deze ambiance is geweldig.” Ook collega Jeroen van Koningsbrugge - als Brabander ook wel wat gewend - kijkt zijn ogen uit. "Ik heb het idee dat de mensen in het publiek totaal niet meer weten waar ze zijn. Ze komen hier om een feestje te vieren. Iedereen gooit zijn kleren in de lucht, vangt iets van een ander op en gaat na afloop met een ander setje naar huis.”
Het duo speelt met Rowwen Hze onder meer Verrukkelijke leven, een in het Limburgs gezongen lied van hun debuutalbum Avondjurk. Eigenlijk is het een ode aan de dialectmuziek.
Want van alle provincies telt Limburg met afstand de meeste artiesten die in hun streektaal zingen. Met de ‘mannen van staal’ natuurlijk voorop als vaandeldragers.
Rowwen Hze begon er 25 jaar geleden mee. Zanger G Reinders volgde en nu brengt ook musicalzangeres Suzan Seegers een complete theatershow in het dialect door het hele land. De Bourgondische inslag trekt publiek, of ze de liedjes verstaan of niet. Jack Poels gebruikt in nieuwe nummers van Rowwen Hze zelfs vergeten Limburgse woorden, vertelt hij voor aanvang van het eerste van twee uitverkochte concerten in America. "Dialect staat dicht bij de mensen”, vindt accordeonist Tren van Enckevort. "Eigenlijk is heel Nederland een dorp met streektaal. Het gevoel is universeel, alleen springt Limburg er bovenuit. Dat heeft waarschijnlijk ook met carnaval te maken.”
De aantrekkingskracht van Rowwen Hze zorgt ervoor dat Nederlandse artiesten in de rij staan om tijdens dat typische feestje in de thuishaven van de band mee te mogen spelen. Of ze nou Jurk! heten, The Opposites of buurtgenoot De Heideroosjes. Tim Knol - een van de meest talentvolle singer-songwriters van eigen bodem, bekijkt het vanaf het vipdek in de bomvolle tent. Hij zit in het voorprogramma en heeft daardoor alle tijd het spektakel in zich op te nemen. "Dit is overweldigend. Ik kom uit de kop van Noord-Holland. Daar maken ze ook dialectmuziek, maar dat kun je niet vergelijken met Limburg.
Wat dat betreft is Rowwen Hze met recht Limburgs trots.”

terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op