De Limburger op het web

Wat vader niet lukt, doet dochter met groot gemak

Met de Kujelsterkes uit Kelpen-Oler en de Vreigeldots uit Haelen heeft Midden-Limburg morgen twee ijzers in het vuur op het Kinger Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) in Helden. Wie wint mag over drie weken naar de Zoepkoel. Een gesprek met de regionale kanshebbers.

Vreigeldots al ‘wereldberoemd’ in Haelen

Wie: de Vreigeldots
Plaats: Haelen
Nummer: Miene prins Waar vader

Harrie Tromp tot op heden niet in geslaagd is, dat is dochter Amber (11) wl gelukt. Vader doet met de carnavalsgroep Hoondervel uit Haelen al jaren verwoede pogingen om in de finale van het LVK terecht te komen. En daarbij kwam Hoondervel een heel eind in de goede richting, maar de finale haalde de groep tot nog toe niet. Nee, dan dochter Amber. Die staat zondag doodleuk met haar vriendinnen Anke Geelen (13) en Gwen Vrenken (11) in de kinderversie van het LVK, het Kinger Vastelaovend Leedjesfestival (KVL).
„Hij vindt het heel leuk voor ons”, lacht Amber. „Maar hij is ook wel een beetje jaloers dat het ons wl is gelukt en hem niet.”Wat heet, Amber, Anke en Gwen staan als de Vreigeldots al voor de tweede keer op het KVL-podium. Twee jaar geleden deden ze voor het eerst mee met het nummer De Kloon. Dit jaar hopen de Vreigeldots hoge ogen te gooien met het liedje Miene Prins, geschreven door de moeder van Anke. Apropos Vreigeldots, waar komt die naam eigenlijk vandaan? „Van de Vreigeliers, de carnavalsvereniging hier in Haelen, en de Dolly Vreigeldots al Dots”, laten de meiden weten. Niet dat ze de gloriedagen van de Dolly Dots zelf nog meegemaakt hebben. Maar hun moeders wel, en die vonden Vreigeldots wel een aardige naam. „En er wordt zo nu en dan ook wel eens stevig gevreigeld onderling”, willen de meiden wel toegeven. Dus nog toepasselijk ook.
In Haelen en omgeving zijn de Dots inmiddels ‘wereldberoemd’. „Op een feestje vroegen ze me laatst, ben jij niet dat meisje van dat groepje?”, zegt Gwen over de gevolgen van die plaatselijke bekendheid. Ze doen er ook hard hun best voor om in de spotlights te blijven. Zo staan voor de komende weken al zo’n zes optredens gepland. En daar komen er ongetwijfeld nog een hele rits bij, mochten ze zondag het KVL daadwerkelijk winnen. Dan kunnen ze sowieso optreden in de Zoepkoel in Venlo. En dat wordt waarschijnlijk flink slikken voor vader Harrie Tromp die daar met Hoondervel maar al te graag zelf zou willen staan. „Maar winnen wordt moeilijk”, relativeert Anke. Want hoewel ze beschikken over een gelikt nummer met bijpassend dansje en outfit, weten ze ook wat de concurrentie op de bhne gaat brengen. En dat is niet mis. „Daar zitten hele leuke liedjes bij. Ach, het gaat toch vooral om de lol.” En die hebben ze, beamen ook de moeders die hun kroost van optreden naar optreden mogen rijden. „Die meiden genieten er echt enorm van.”

terug naar Vreigeldots

Deze pagina is bijgewerkt op