Limburgs Dagblad op het web

CULTUUR

Uitreiking van jaarlijkse aanmoedigingsprijs
valt dit keer samen met reüniefeest

Klumpkes Blumkes, ook na 33 jaar nog

Acht jaar geleden stopte Klumpkes Blumkes. Het Heerlense carnavalskoor leeft echter voort in een eigen cultuurprijs en viert aldus zondag het 33-jarig jubileum.

Ing Naas vuër koeltoehr, Ofwel een neus voor cultuur. Een rode clownsneus uiteraard; zondag wordt die voor de achtste keer uitgereikt. De persoon of instelling die deze cultuurprijs van de Klumpkes Blumkes krijgt, ontvang behalve die fraaie neus en een oorkonde een bedrag van 111,11 euro. Te besteden aan een goed doel naar eigen keuze.
„Toen we acht jaar geleden zijn gestopt als zingend carnavalskoor, besloten we onze geluidsinstallatie te verkopen en het geld op de bank te zetten om te gebruiken voor de uitreiking van een jaarlijkse aanmoedigingsprijs op cultureel gebied. Niet alleen carnaval, maar breed”, vertelt Peter Vincent, sinds 1999 actief bij het in 1977 opgerichte kloonekoor.
De prijs wordt elk jaar uitgereikt op de zondag vóór de elfde van de elfde, de officiële opening van het carnavalsseizoen. De uitreiking morgen is 'zomaar' het reüniefeest van de kloone geworden. Zeker nu de aanmoedigingsprijs deze keer ook gezien kan worden als een oeuvreprijs. Immers Wiel Lagarde, de oprichter van de Klumpkes Blumkes en schrijver van liedjes zoals de Piezewiet is dit jaar de gelukkige. „Wiel was verbonden aan de kleuterleidsteropleiding aan de Klompstraat. Hij richtte het koor op: Klumpkes Blumkes. Klumpkes sloeg niet - zoals veel mensen denken - op snoepjes, maar op de Klomp en de Blumkes waren de bloemetjes van de Klompstraat, de meisjes van de opleiding. In het begin bestond het koor vooral uit vrouwen. Later kwamen er mannen en ook kinderen bij. In onze beste jaren telden we veertig volwassenen en twintig kinderen.”
De Klumpkes Blumkes traden op in binnen- en buitenland, waren regelmatig te zien en te horen op de landelijke televisie zoals in de Vijf Uur Show. „Daarin verzorgden we vijf jaar lang de opening van het carnavalsseizoen. Ook organiseerden we vijftien jaar de succesvolle Koffieconcerten in de schouwburg", vertelt Peter Vincent.
De Klumpkes Blumkes zagen zichzelf als een dam tegen de oprukkende Hollandse carnavalsschlager, vertelt Guus Brandt, sinds een jaar of vijftien van de partij: „Een geluid tegen die carnavalsvervuiling, liedjes in ons eigen dialect."
Geen 'paard in de gang' meer voor de zingende Heerlense clowns, herkenbaar aan hun bonte pruiken, prachtig geschminkte gezichten en witte handschoenen. Ze namen platen op en cd's. Het beroemdste lied van de Klumpkes Blumkes is zondermeer Heij sjtont de kloone, op muziek van Paul Anka en wereldwijd bekend als My Way van Frank Sinatra. Maar ook Heële, Heële, Heële was een kraker.
Acht jaar geleden zeiden de Klumpkes tegen de Blumkes: Het is volbracht. We hebben 25 jaar vrolijkheid onder de mensen gebracht. „Als wij optraden, stond er iets op het toneel. Het kleurrijke geheel was onze kracht, samen met onze liedjes. Maar na 25 jaar was het moeilijk nieuwe mensen enthousiast te krijgen. We waren met te weinig, bovendien was een koor van clowns niet bijzonders meer”, vervolgt Vincent.
Het koor ging ter ziele, maar de Klumpkes Blumkes bleven bestaan in de vereniging Klumpkes Blumkes Koor. Een bestuurlijk trio zonder leden zoekt elk jaar een nieuwe kandidaat voor de prijs Ing Naas vuër koeltoehr en organiseert rond de uitreiking van de prijs een gezellig feest in café D'r Klinge aan het Pancratiusplein in hartje Heerlen, sinds jaar en dag de Ambassade van de Vroeèzin van de Klumpkes Blumkes. Zondagmiddag opnieuw!

D'r Klinge, zondag vanaf 14.11 uur met carnavalsartiesten als Klumpkes Blumkes-roots, zoals V&D, Ger Prickaerts, Jo Braeken en René van Rooijen. Iedereen welkom, entree gratis.
terug naar Klumpkes Blumkes

Deze pagina is bijgewerkt op