De Limburger op het web

‘Invloed van de band
is vrij groot’

De invloed van vijfentwintig jaar Rowwen Hèze op het dialectklimaat in Nederland? „Die is vrij groot, als je daarbij de artiesten die de band zijn gaan imiteren en ook tex-mexmuziek gingen maken optelt."
Dat zegt Joop van den Bremen uit Vlissingen, beheerder van de immense naslagwebsite www.streektaalzang.nl. Daarop behandelt hij duizenden streektaalartiesten en daarvan komt liefst 43 procent uit Limburg. „Nergens wordt zoveel streektaal gesproken als in Limburg. Als je in Maastricht de weg vraagt, krijg je antwoord in ‘het Mestreechs’. In geen enkele andere Nederlandse provinciestad zal dat gebeuren." Volgens Van den Bremen is de muziekcultuur daarnaast erg levendig. „Dat komt mede door de carnavalsmuziek en zangwedstrijden als het LVK."
Het succes van Rowwen Hèze is volgens hem te verklaren door de combinatie van muziek en teksten. „Het dialect van Poels is voor veel Nederlanders redelijk te verstaan. Anders dan het ‘Kirchröadsjer plat’ bijvoorbeeld. Veel van de teksten komen dus echt over. Daarnaast is de muziek aansprekend en vrolijk. Al is de invloed van Normaal waarschijnlijk net iets groter." Zijn favoriete nummer? „Auto, vliegtuug, die vind ik aangenaam."

terug naar Rowwen Hèze
Deze pagina is bijgewerkt op