De Limburger op het web

INTERVIEW
Jos Hol, zanger dankzij zijn vijftigste verjaardag

‘Een eigen cd! Ik moet
mezelf af en toe knijpen’

Jos Hol (51) presenteert vanavond in het Venlose poppodium Perron55 zijn eerste cd. Het album Onderhuids met twaalf liedjes in het Venloos dialect.
door Harry Lucker

Kijk uit waarvoor je bidt want misschien krijg je het wel. Jos Hol (51) komt zelf met de spreuk die afkomstig is van de oma van zijn vriendin. Voor hem geen nieuwe sportwagen. Niet de onbedwingbare behoefte om ineens de marathon te gaan rennen. Hol vroeg voor zijn vijftigste verjaardag een gitaar en wilde een cd maken. Hij kreeg beide. Sterker nog, hij kreeg een platencontract en zijn tweede cd is in de maak.
De oud-Venlonaar (Hol woont tegenwoordig in Horn) is naar eigen zeggen weer vriend geworden met de gitaar. Hij speelde wel eerder in bandjes, maar is bij het grote publiek toch vooral bekend als acteur. Was Jezus in de Passiespelen en stond in verschillende producties van toneelvereniging Tegels Toneel Tegelen. Maar zingen? „Nu denk ik waar ben ik aan begonnen? Waarom moet ik zonodig bewijzen dat ik liedjes kan maken? Ik sta straks op het podium mijn nummers te zingen. Doodeng”, zegt Hol. „ Ik heb niet het gevoel dat ik zelf talent heb om liedjes te schrijven. Mijn talent is dat ik het kan oppakken wanneer het voorbij komt. Dat kan zomaar op straat zijn. Het titelnummer van mijn cd Onderhuids kwam tijdens het wandelen voorbij. Ik heb meteen mijn telefoon gepakt om de melodie in te zingen. Midden op straat, mensen zullen wel gedacht hebben dat ik gek was.”
Hij is autodidact. Kan zelf geen noten lezen of schrijven, maar kent wel de akkoorden. „Mijn liedjes gaan over het gevoel, hebben iets melancholieks. Maar het wordt nooit zwaar. Er zijn liedjesschrijvers die het moeilijk moeten hebben om te kunnen schrijven. Ik moet me goed voelen, anders komt er niks uit.” Zijn eerste cd telt 12 nummers in het Venloos dialect. Uitgebracht door Silvox dat hem ook de kans biedt een tweede cd uit te brengen. „Ze hebben aangegeven mij tenminste vijf jaar te willen volgen. Terwijl de eerste cd nog moet gaan verkopen”, lacht Hol. „ Ik moet mezelf in de arm knijpen. Alles gaat zo snel. Het plan om wat cd's voor mijn vrienden te maken, is uit de hand gelopen. Kijk alleen al naar de muzikanten die hebben meegewerkt. Jongens met enorme ervaring. Bij het opnemen van de cd heb ik vaak vol bewondering gekeken wat die muzikanten allemaal met liedjes kunnen doen. Nieuwe arrangementen met strijkers. Het is een schitterende cd geworden.” Hol is plots artiest, een mensenleven kan raar lopen. „Maar ik blijf bij mezelf, ik had al een fantastisch leven. Een leuk gezin en goede baan in een psychiatrische kliniek voor borderlinepatiŽnten. Ik ben nu ook artiest, misschien wel tegen wil en dank”, zegt Hol.
Kijk uit waarvoor je bidt want misschien krijg je het wel. Hol heeft de woorden de afgelopen dagen in gedachten al een paar keer gehoord.
„Ik ken de verhalen van artiesten die een prima debuut maakten en daarna in de vergetelheid raakten. Ik laat me niet gek maken. Wat moet ik dan doen, het leven van een artiest leiden, een artiestennaam? Astebleef zeg, dat past niet bij de persoon Jos Hol en dus niet bij mijn muziek.”

De cd presentatie is vanavond om 20.00 uur in Perron55 in Venlo. De entree bedraagt 7 euro.

terug naar Jos Hol

Deze pagina is bijgewerkt op