Limburgs Dagblad op het web

Karin Bloemen geniet bij concert Rowwen Hèze

De afgelopen twee dagen bezochten zestienduizend fans de traditionele slotconcerten van Rowwen Hèze in thuisbasis America. Speciale gast bij de optredens was cabaretière en zangeres Karin Bloemen. Ze genoot van de grappige chaos in de dampende feesttent.

Door Peter van de Berg

“Ik heb vannacht heerlijk geslapen. Nooit eerder heb ik voor zoveel halfnaakte mannen opgetreden”, zegt Karin Bloemen met een vette knipoog. De diva geniet van het weerzien met haar Noord-Limburgse vrienden. Ze straalt op het podium naast Jack Poels en de andere bandleden. “Ik krijg alles mee wat zich voor de bühne in de tent afspeelt. Het is een grappige chaos, die hossende menigte. Dat zie je bij geen enkel ander concert.”
La Bloemen kent Rowwen Hèze al een hele tijd. Zeventien jaar geleden stonden ze voor het eerst met de dialectband op het podium tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Ook toen zong ze met de groep de Tom Jones-klassieker ‘Green green grass of home.' Dit weekeinde deed Bloemen ook nog een eigen nummer, ‘Liefde'. Ze kan zich het optreden op de Uitmarkt nog exact herinneren. “Ja, natuurlijk. We stonden toen aan het begin van een lange carrière. Ik had net mijn tweede soloshow en Rowwen Hèze was aan het doorbreken.”
Bij het begin van de slotconcerten – dit jaar is alweer de tiende editie – werd Bloemen ook uitgenodigd. “We speelden in augustus nog samen tijdens de Gouden Notenkraker. Toen is het idee ontstaan om weer eens naar America te komen. Ik heb er geen spijt van. Eigenlijk wil ik best elk jaar hier op het podium staan. Ze mogen mij altijd vragen.
”Karin Bloemen vindt de sfeer heerlijk. “In het theater zit iedereen altijd netjes. Wat zich hier echter afspeelt, is echt uniek. Ik kijk mijn ogen uit. Het lijkt op het eerste oog een chaos, maar toch is iedereen oké en blij.
”Bloemen vindt Rowwen Hèze een van de leukste bands van Nederland. Ze zou best een keer een nummer met hen willen opnemen. “Nederlands en dialect gaan uitstekend samen. Waarom niet, zou ik zeggen. De mannen weten me te vinden.
”Vrijdagavond keek ze na haar deel in het concert een uur naar het springende publiek. Karin Bloemen komt er niet over uitgesproken. “Het is zo bijzonder. En al die jongens en meisjes die hun gezicht en armen met stiften gekleurd hebben. Ik heb begrepen dat die kleur er niet zo makkelijk afgaat. Nou, daar zullen papa en mama thuis blij mee zijn.”
Net als elk jaar zijn de slotconcerten in America een feestje voor de band en het publiek. Op een fraai podium geeft Jack Poels de toon aan. De hits van Rowwen Hèze worden luidkeels meegebruld. In vergelijking met vorige jaren brengt de groep opvallend veel albumtracks die normaal niet op de setlijst staan. “Daar kwamen we opeens op tijdens de repetities”, zegt accordeonist Tren van Enckevorst. “Dan blijken die liedjes toch weer heel leuk te zijn om te spelen.”
Het feestweekeinde van Rowwen Hèze wordt vandaag afgesloten met een middag voor het hele gezin. In de grote tent staan tijdens de Limburgse Pleinfeesten – oftewel Zondag in het Zuiden - attracties voor de kinderen en kraampjes met streekgerechten. Joekskapellen en zaate hermeniekes strijden om de eer in een competitie van Rowwen Hèze-covers. En de band zelf is ook nog te zien als verrassingsact.

terug naar Rowwen Hèze
Deze pagina is bijgewerkt op