29 juli 2009
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

In het spoor van
Toon Hermans

door Jan Vriend

Hier is het. Kamer 826. Op de achtste verdieping van het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid. In deze ruimte trok Toon Hermans zich in 1965 terug om zijn Amerikaanse show te schrijven. Nu is dezelfde kamer het werkdomein van cabarethistoricus Jacques Klöters. Hij schrijft een biografie over Toon Hermans. „De inspiratie hangt tussen deze muren."
Hoe kun je de Amérikaanse cultuur opsnuiven als je elke avond in Carré op moet optreden? Hermans koos voor een paar maanden Hilton. Daar kon hij ongedwongen praten met Amerikaanse gasten. Aanvoelen wat hen bezighield en ondertussen zijn Engels bijslijpen. Samen met taalwonder Erich Segal werkte hij overdag aan repertoire voor de show die zijn Amerikaanse doorbraak zou moeten worden. Bijzonderheid is dat de voorstelling alleen een succesvolle proefperiode in Canada haalde, maar het beoogde Broadway nooit bereikte.

In het spoor van de grootmeester van het Nederlands amusement, zit oud-cabaretier en radiomaker Jacques Klöters nu met zijn laptop op dezelfde kamer. Om thuis te raken in de Limburgse jeugdjaren van Hermans, zat Klöters begin dit jaar drie maanden in een hotel in Sittard. „Ik praatte met senioren die hem nog hebben gekend en liep door de stad langs de plekken van zijn jeugd. Als je de bomen ziet waarachter hij heeft staan vrijen, kun je het verhaal aanschouwelijker opschrijven." In het boek schetst de auteur/radiomaker drie verschillende types Toon Hermans. Eerst is er de arme Limburgse jongen, die op het toneel de kost wil verdienen. Dan volgt de gevierde artiest, de podiumpersoonlijkheid met zijn strik en zijn hoed. En als derde is er de rijpere showbizzman, die met gebroken stem de liefde voorzijn overleden vrouw bezingt.
Verwacht geen klinische opsomming van feiten en uitspraken. „Ik vind dat een biograaf zijn eigen visie op de hoofdpersoon moet ontwikkelen. Ik hou me aan de feiten, maar geef het verhaal wel mijn eigen kleur." De biografie verschijnt in april volgend jaar. Dan is het tien jaar geleden dat Toon Hermans overleed en komt ook de musical over het leven van Toon in de theaters, met Alex Klaasen in de hoofdrol.

terug naar Toon Hermans

Deze pagina is bijgewerkt op