De Limburger op het web

VASTELOVESLEEDJESKONKOER

• In totaal werden 242 nummers ingezonden voor het LVK.
  De jury selecteerde zestig liedjes voor de halve finale.
• Uit Noord-Limburg zijn 33 schlagers uitgekozen.
• De halve finale wordt in drie etappes uitgezonden op L1 Radio.
  Twee uitzendingen zijn al geweest op 10 en 17 januari.
  De laatste twintig liedjes, waaronder dat van Meijel,
  zijn vandaag te beluisteren tussen 10.00 en 12.00 uur.
• Negentien liedjes mogen uiteindelijk door naar de finale.
• Wie in de finale komt, wordt bepaald door een jury en het volk.
  Iedereen die dat wil kan daartoe een bon invullen die in
  Dagblad De Limburger, het Limburgs Dagblad en een aantal
  weekbladen staat. De punten van de jury en de uitslag van de
  bonnenstemming bepalen elk voor de helft wie er door mag.
• Op 31 januari worden de finalisten bekendgemaakt.
  Die finale vindt plaats op 6 februari in sportcomplex Laco
  Glanerbrook in Geleen.

Het geintje van De Bubs

Vriendengroep De Bubs uit Meijel, immer actief rond de drie dolle dagen, besloot dit jaar voor de gein een carnavalsschlager op te nemen.

Op het liedjesfestival in eigen dorp maakten ze niks, maar ze staan wél in de halve finale van het LVK.

door Gertie Driessen

Van muziek hebben ze weinig kaas gegeten. Zingen kunnen ze naar eigen leggen niet. En op een podium hebben ze, op een enkeling na, nog nooit in hun leven gestaan. Toch staat de Meijelse vriendengroep De Bubs met achttien man sterk in de halve finale van het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer. En is daarmee de eerste Meijelse deelnemer ooit die tot de tweede ronde van het vermaarde liedjesfestival weet door te dringen.

Het meest verbaasd daarover zijn De 'Bubsers’ zelf want eigenlijk is het allemaal gewoon een geintje. De vrienden - stuk voor stuk carnavalisten in hart en nieren - begonnen een jaar of twintig geleden met gezamenlijke carnavalsactiviteiten. Ze gaan samen naar evenementen als de Boerezitting, het inscheete op het Vrijthof en het LVK. Ook lopen met z’n allen in de Meijelse optocht mee.
Allengs dijde de groep uit met aanhang en kinderen. 'Daar gaat de bubs weer', zei het dorp dan. En daarmee had het gezelschap ook een naam.
Dit jaar leek het de vrienden wel eens leuk een carnavalsschlager op te nemen. „Gewoon voor de lol. We hadden ook ieder vijftig euro kunnen dokken om een avondje te gaan stappen, maar dit is weer 's wat anders", meldt Hans de Jonge. Hans, bedacht tijdens één van zijn lange autoritten voor het werk een liedje en daarna werd een paar keer met z'n allen geoefend. Alhoewel geoefend? We hebben vooral zitten drinken, grinnikt Luc van den Beuken. Lol hadden De Bubsers ook tijdens de opnames bij platenmaatschappij Marlstone en op het liedjesfestival in eigen dorp. waar ze „niks maakten", De verrassing was dan ook groot toen ze in de halve finale van het LVK bleken te staan, waarnaar ze op advies van Marlstone hun liedje hadden opgestuurd. Sindsdien zweven De Bubsers op roze wolken, maar heeft de grap ook een serieuze ondertoon gekregen. Heel Meijel, dat voorheen nog nauwelijks van het LVK had gehoord, leefde met de vrienden mee. Bij de slager zijn LVK-burgers verkrijgbaar. Een reclamebureau maakte gratis posters die overal in het dorp hangen en een andere 'fan' kocht vijftig kranten voor extra stembonnen Het volk mag immers meebeslissen wie in de finale komt door die bonnen in te sturen. De bonnenjacht is net zoals bij de andere halve finalisten, ook bij De Bubsers zelf in volle gang. ,,We zeggen wel eens tegen elkaar 'nou praten we minstens een uur niet meer over die bonnen."
De groep heeft een instructrice van majorettengroep de Méélse Dörskes gecharterd om op de valreep nog wat danspasjes onder de knie te krijgen. „We hebben er een paar a-ritmische bij dus dat was wel nodig. Een echte choreografie? Nou, zo zouden we het niet willen noemen. Er zit nu enige structuur in de chaos, zeg maar."

Het LVK winnen, daaraan durven de Mejjelnaren niet eens te denken. De finale halen, is voor hen al de ultieme kick. Hans de Jonge: ,,Na trouwen en kinderen krijgen, lijkt me dat het mooiste wat er is. Maar als we het niet redden, slikken we gewoon een keer. Hebben we in elk geval een hoop lol gehad."

terug naar De Bubs

Deze pagina is bijgewerkt op