De Botlek 1

Dé Weekkrant op internet

Regioblazers met zachte G(é)

SPIJKENISSE - De Limburger Gé Reinders heeft er in ieder geval heel veel zin in. Op 31 oktober treedt hij op in het Theater de Stoep in Spijkenisse. Daar presenteert hij zijn muzikale programma 't Toetje. Reinders zorgt voor de zang en de Rotterdamse brassband Rijnmond begeleidt hem daarin. “Brassbands zijn fanatieker dan orkesten, omdat zij met veel minder zijn”, aldus Reinders. En hij wordt niet vergezeld door de eerste de beste brassband.

Brassband Rijnmond heeft een succesvol jaar achter de rug. Dit jaar mochten zij zich de beste brassband van Nederland noemen en wonnen zij de Franse Open kampioenschappen. Reinders vindt het laatste vooral geweldig. “Het klinkt net een tennistoernooi.” Voor Reinders was het tevens een extra stimulans om de brassband te vragen om hem tijdens het optreden in Spijkenisse te begeleiden. “Ik las in de krant een stukje over de brassband en ik wilde met hen samenwerken”, aldus Reinders. Meestal als Reinders een optreden geeft, werkt hij samen met de plaatselijke blaasorkest of in dit geval een brassband. “Dat is het maffe eraan. Ik werk ieder keer met een ander dirigent, maar het is wel heel afwisselend.”
Terug naar Gé Reinders. Hij zingt voornamelijk in het Limburgs dialect. Is dat voor het publiek uit Rotterdam en Spijkenisse wel te verstaan? Reinders voorziet hierin geen problemen: “Er was een vrouw die na een concert van mij naar mij toe en zij zei Na een kwartier was ik vergeten dat ik het niet kon verstaan”, vertelt Reinders. Ook vindt hij het veel natuurlijker om in zijn eigen dialect te zingen. “Je kunt beter het gevoel raken.” Tijdens het concert wordt er niet alleen gezongen. Reinders zal tussen de liedjes door ook verhalen vertellen. Aan die verhalen zit meestal ook een autobiografisch tintje aan.
Zijn bekendste nummer is het Bloasmuziek en voor zijn cd Blaos mich t landj door won hij in 2008 een Edison. Dit album werd opgenomen met twaalf blaasorkesten, uit elke provincie één. Reinders vindt het altijd leuk om in de omgeving Rotterdam op te treden. “Rotterdam is een stad van hard werken. In Limburg kletsen wij vooral veel”, legt hij lachend het verschil uit.
Het muzikale programma t Toetje heet niet voor niets zo. Reinders: “Het heeft verschillende betekenissen. Omdat ik veel werk met toeters vond ik wel een goede toespeling. Maar ik heb het ook zo vernoemd, omdat ik mij volgend jaar met geheel iets anders ga bezighouden. Dus ik had eerst het voorgerecht, hoofdgerecht en dit programma is dan t Toetje.” Reinders wil na vijf jaar weer eens wat anders doen. Zo heeft hij de afgelopen jaren onderzoek gedaan voor een boek naar de geschiedenis van zijn moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar Reinders zal naast zijn opkomende literaire carrière muziek blijven maken.

Vergelijkbare artikelen verschenen in De Botlek 2 en De Havenloods Noord

terug naar Gé Reinders

Deze pagina is bijgewerkt op