De Limburger op het web

Rowwen Hze speelt
het dak van de tent

Waar Rowwen Hze op het podium verschijnt is het feest. Vrijdagvond ging het dak van de tent in het Peeldorp America. De Noord-Limburgse dialectband trakteerde bijna negenduizend toeschouwers op een muzikaal spektakel van ruim twee uur.

Door Peter van de Berg

America - Alle bekende nummers kwamen voorbij en in de gigantische tent werd het met het stijgen van de temperatuur steeds vochtiger.
Werden tijdens de succesvolle theatertour ‘Saus’ nog een groot aantal gevoelige en sfeervolle liedjes afgewerkt, gisteravond lag de nadruk op de feestknallers en bestond het repertoire voor het merendeel uit de bekende polka- en Tex-Mexnummers. Zanger Jack Poels kreeg meteen al bij het tweede liedje ’50 Joar’ – dat hij speciaal schreef voor zijn vijftigste verjaardag – de handen van het publiek op elkaar. Voor het podium beleefden de hardcorefans het grootste plezier. De meesten met ontbloot bovenlijf en heftig dansend, terwijl liters bier de lucht in vlogen. Het betere smijtwerk met alcoholische versnaperingen is na bijna vijfentwintig jaar niet meer weg te denken bij de tentfeesten van de band.
De uitgelaten stemming werd nog eens extra opgevoerd toen de gastmuzikanten de bhne opkwamen om mee te spelen bij knallers als ‘Kilomeaters’, ‘De neus omhoeg’ en ‘Kronenberg’. De Amerikaanse veteraan Flaco Jimenez, koning van de Tex-Mex, werd met veel gejuich begroet. Rowwen Hze speelt niet vaak met de accordeonvirtuoos, waardoor zijn schaarse gastoptredens een extra dimensie aan de shows geven, zoals bij ‘Que paso’ en ‘Rosamunde’.
Niet alleen Flaco Jimenez werd als speciale act aan het publiek gepresenteerd. Ook de Drentse dialectzanger Danil Lohues maakte zijn opwachting in America. De voormalig Skik-zanger, voor aanvang van de show gekleed in kostuum met rubberen laarzen, vond het een eer dat hij was uitgenodigd door Rowwen Hze. "Ik kan het heel goed met die jongens vinden. We kennen elkaar al heel lang. Het is geweldig om hier bij te zijn. Er zijn heel veel overeenkomsten tussen het dialect in America en in Drenthe. En Rowwen Hze en ik liggen elkaar gewoon heel goed. Ik sta er versteld van wat ze hier de afgelopen jaren uit de grond hebben gestampt.”
Het concert van Rowwen Hze was het hoogtepunt van vrijdag, maar de optredens in America begonnen al in de middaguren. In het voorprogamma speelden onder meer de Limburgse singer-songwriter Stevie Ann, Three Amigos, Band zonder Banaan, The Coronas en All Missing Pieces.
Zaterdag staat het tweede Slotconcert van Rowwen Hze op het programma. Daarnaast zijn er optredens van onder anderen Scrum, VanVelzen, Leaf en de Limburgse formatie SAT2D, die vlak voor Rowwen Hze geprogrammeerd staat.

verder terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op