Dagblad van het Noorden op het web

Rowwen Hze
brengt 'Saus'
tot kookpunt

Gebeurtenis: concert Rowwen Hze in het kader van de theatertour 'Saus'. Gehoord: 15/3 De Oosterpoort, Groningen. Publiek: 1.020. Nog te zien: 22/3 De Spiegel, Zwolle; 2513 De Muzeval, Emmen; 25/4 De Klinker, Winschoten en 26/4 De Lawei, Drachten.

Kan dat eigenlijk wel, zittend luisteren naar Rowwen Hze? Leent de feestelijke potpourri van tex-mex, Ierse folk en walsjes zich wel voor een statisch zitconcert? Het antwoord is nee. Voor wie feestgedruis wil gadeslaan is het prettig dat er zitplaatsen zijn. Maar om een feestje op gang te krijgen, moeten er wel een paar losbollen in de zaal zijn die zich uitgelaten kunnen gedragen.
Voor de pauze was de spanning in De Oosterpoort te snijden. De stemming had meer weg van een droeve plechtigheid dan van een zaterdagavondje uit. Een steeds groter wordende groep probeerde het tij te keren. Met resultaat. Het was alsof Rowwen Hze het zelf ook wel aanvoelde. "Laten we tijdens de rustige nummers allemaal stil zijn, tijdens de snelle nummers is het dan feest!", sprak frontman Jack Poels voorafgaand aan het tweede deel.
Aldus geschiedde. En zo kwam alles uiteindelijk toch nog goed. Gelukkig maar, want niet eerder klonken de Limburgers met hun dialectpop zo compleet.
Tijdens deze vijfde theatertour zoekt de band het met behulp van zes gastmuzikanten in verfijning. Het resultaat is sensationeel.
In langzamer en intiemer werk als Allemoal Vor Us en De Peel In Brand toonde Rowwen Hze zich van de gevoelige kant, vol weemoed en nostalgie. Pedal steel, Hammondorgel en viool kleurden de nummers en gaven ze een ultieme uitvoering mee. Er werd gelonkt met pure Mexicaanse mariachi, gedragen door de accordeon van Tren van Enckevort en twee trompetten.
Maar 'Los Limbos' heeft in 23 jaar twee gezichten ontwikkeld. Met die andere kant, de hoempa, werd langzaam het kookpunt van de steeds hetere saus bereikt. Het waren de 'klassiekers' die het hem tenslotte deden. Auto, Vliegtuug en De Neus Omhoeg luidden het begin in van een climax. Die werd afgemaakt met krakers die het in de feesttenten ook altijd goed doen.
De eerste hit Bestel Mar was met een tijdens het concert gesloten bar een domper, maar nam wel alle schroom bij het publiek weg. "Het is een kwestie van geduld dat heel Holland Limburgs lult", werd tenslotte uit volle borst in Groningen meegezongen. Met Saus is Rowwen Hze groots en meeslepend.

terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op