Limburgs Dagblad op het web

In '57 won Heerlen het 'LVK' ook al

Paul en Leo hebben Heerlen in de kijker gezet met hun winnende LVK-liedje. Maar ze zijn niet de eersten die dat kunstje flikken: het eerste officiële carnavalslied van Limburg kwam in '57 ook al uit Heerlen.

HEERLEN
DOOR RENÉ WILLEMS

De grammofoonplaat beeft Fons Ruwette al die jaren bewaard. „Maar ik kan ze helaas niet meer draaien", zegt hij. „Het is een 78-toeren-plaat. En wie beeft tegenwoordig nog een pick-up waarop je die ouderwetse grammofoonplaten kunt afspelen?"
De plaat, uitgebracht door het legendarische label Telefunken, dateert uit 1957. De Regionale Omroep Zuid, de voorloper van Ll, had dat jaar een wedstrijd uitgeschreven voor het beste carnavalsliedje van Limburg. Ruwette had die wedstrijd gewonnen, samen met tekstdichter Wiel Stienstra: hun inzending, 'Limhurg lieët zich heure', had van de jury de meeste punten gekregen.
„De 'regionale' zocht een liedje dat in heel Limburg gezongen kon worden", herinnert Ruwette zich. „Daarom moesten er niet te veel Heerlense woorden in staan, want dat zou voor iemand uit Noord-Limburg te moeilijk zijn. Het was nou juist de bedoeling dat er een lied kwam dat carnavalvierend Limburg zou verenigen."
Ruwette had op dat moment al een aantal succesvolle carnavalsliedjes op zijn naam staan. In '52 schreef hij voor De Naachuule uit Nuth 'De Naachuul', en ïn '53 won bij met `De Jan-marsj' de schlagerverkiezing in Heerlen. „Ik wil mezelf niet te veel op de borst kloppen", zegt bij bescheiden, ,,maar ik moet zeggen dat mijn liedjes over het algemeen goed in de smaak vielen bij het publiek en de jury."
'Limburg lieët zich heure' schreef Ruwette samen met tekstdichter Wiel Stienstra. „We werkten in die jaren veel samen", vertelt hij. „Als Wiel een tekst had geschreven stuurde bij mij die toe. We woonden allebei in Heerlen, maar dat ging altijd per brief. Ik maakte er vervolgens een melodie bij. Ik belde hem op, legde de hoorn van de telefoon op de piano en speelde hem de melodie voor. Als hij het goed vond stuurde ik hem de muziek per post toe."
Stienstra deed de inzending voor de liedjeswedstrijd van de ROZ destijds op de post. „Hij ging naar Maastricht en deed de envelop daarin de brievenbus", vertelt Ruwette. „Op die manier kwam er een poststempel van Maastricht op te staan. 'En je weet hoe chauvinistisch ze in Maastricht zijn', legde bij uit."
Het liedje won en werd enkele weken later door zanger Sjeng Habets op de plaat gezet. Daarvoor moest de tekst wel worden aangepast aan Habets' Geleense tongval: `Limhurg lieët zich huure' ging uiteindelijk als 'Limburg leit zich heure' de geschiedenis in als de eerste officiële carnavalsschlager van Limburg.


Deze pagina is bijgewerkt op