De Limburger op het web

Maud Wilms hoort bij Limburg

Tien jaar treedt Maud Wilms uit Maasbracht solo op. Zichzelf begeleidend op gitaar zelf geschreven liedjes zingen. Toch verschijnt nu pas haar eerste album. Heives, Naar Huis, is de titel van de cd vol dialectliedjes waarvoor Maud samenwerkte met kanjers als Jel Jongen en Gé Reinders.

Een dialectalbum van Maud Wilms? Dezelfde Maud Wilms die in 2005 verkondigt dat ze voor Engelstalig repertoire kiest, omdat ze zingen in het Nederlands of dialect niet zo ziet zitten. Dat vindt ze moeilijk, want dan komt het wel héél dicht bij, motiveert de zangeres/liedjesschrijfster uit Maasbracht op dat moment haar keuze. En nu komt ze alsnog heives, naar huis.
De omslag in taal is volgens haar gegroeid sinds ze in Apeldoorn woont. Maud Wilms is lerares en geeft Engelse les aan het Edison College in die stad. „Ik moet daar de hele dag Nederlands spreken en dat viel in het begin best wel tegen. Ook viel mij toen op dat ik vrij veel fouten tegen het Nederlands maakte. Ik schud een kopje koffie in, terwijl ik het moet inschenken. Dat soort dingen. In Apeldoorn ben ik vervolgens steeds meer liedjes in het Limburgs gaan schrijven. In je eigen taal ben je inderdaad kwetsbaarder. Maar ik vind dat ik iets te vertellen heb en dat de mensen het moeten kunnen verstaan”, verklaart ze het ‘veranderingsproces’.
Ze zingt haar Limburgse dialectliedjes ook buiten Limburg. Dan vertelt ze wel vooraf waarover de tekst gaat en ook vertaalt ze relevante woordjes. „Als ik in Apeldoorn Limburgs zing, vinden de mensen dat heel leuk. Ze hoeven ook niet persé alles te verstaan. Het gaat om de emotie, het gevoel in zo’n lied. Of het iets met je doet.”
Haar debuut-cd sluit af met Ich huuër biej dich, een liefdesverklaring aan Limburg. De sjoeane meziek, ’t dialek van uch, van mich, de luu, de loch, ’t is allemaol ein gans bekèndj gezich, zingt ze met die aparte warme stem van haar. „Met dit lied is het begonnen. Ik schreef het toen ik pas in Apeldoorn zat”, zegt de bijna 25-jarige Maasbrachtse. Ze ziet er jeugdiger uit dan ze is. Moeilijk je voor te stellen dat Maud Wilms al tien jaar optreedt. Dat ze nu pas een eigen cd uitbrengt, komt vooral door een vervelende ervaring. Maud Wilms wint als beginnen artiest een aantal prijzen, zoals in 2001 ’t Sjengske - de prijs voor bijzonder Limburgs jeugdig talent van de Sjeng Kraft Kompeneij - en tekent een platencontract. Dat contract loopt op een enorme teleurstelling uit. Er komt namelijk geen cd uit. We schrijven het jaar 2003 en een gefrustreerde zangeres zegt: „Nu even geen cd, ik ga me op het theater concentreren.”
De tijd heelt veel wonden. Vijf jaar later ligt er wel degelijk een cd. Ze is nu vrij van die maatschappij en heeft een cd in eigen beheer opgenomen. „Omdat Jel Jongen in 2002 al wat Engelstalige liedjes van mij arrangeerde en mijn stem toen naar een hoger niveau tilde, wilde ik hem graag als producer. Ik heb hem gebeld en hij zei ja”, vertelt Maud trots. Jel Jongen arrangeerde onder andere voor Paul de Leeuw en voor Op zoek naar Evita en speelt in begeleidingsbands van diverse bekende artiesten. Bij hem thuis in Hilversum is Heives in vijf dagen tijd opgenomen.
Jel Jongen is niet de enige bekende uit muziekland die aan de cd meewerkt. Ook Gé Reinders is van de partij. De Roermondenaar heeft samen met de Maasbrachtse de teksten van drie liedjes geschreven: Edere daag, Riek en Allemaol, de eerste single van het album. „Gé heeft in 2003 al eens een Engelstalig liedje voor mij geschreven. Eind vorig jaar heb ik hem gevraagd of hij eens naar mijn liedjes wilde luisteren. Dat heeft hij gedaan en bij drie liedjes waren mijn teksten volgens hem voor verbetering vatbaar. Die hebben we veranderd. Sinds Gé ernaar heeft gekeken, speel ik deze drie liedjes veel liever dan voorheen. Ze hebben inhoudelijk veel meer betekenis gekregen. Allemaol heb ik overigens geschreven toen ik 15 was. Het was toen een Engelstalig liedje en heette Anything. Het is een kort en krachtig liedje dat makkelijk in het gehoor ligt.”
Op school moeten leerlingen mevrouw zeggen tegen Maud. Dat hoort zo in de relatie lerares-leerling, vindt ze. Maud Wilms heeft iets met normen en waarden. Ze heeft er zelfs een lied over geschreven: Vriej landj. „Dit lied schreef ik naar aanleiding van een ervaring in de trein. Ik zat in een stilte coupé en daar zat ook een jongen met een i-pot die nogal hard stond. Toen ik hem vroeg of het niet wat zachter kon, werd hij kwaad op mij. Ik ben maar ergens anders gaan zitten. Toen ik wegging, riep hij me na dat hij in een vrij land leeft en dat hij mag doen wat hij wil. Daar schrik ik dan van. Sommige dingen horen gewoon niet!”
Maud Wilms presenteert de cd Heives vrijdag 29 februari met een concert in het CK-Theater in Roermond. Aanvang 20.00 uur. Zie ook www.maudwilms.nl

terug naar Maud Wilms

Deze pagina is bijgewerkt op