De Trompetter op het web

Meziek oet Marotteriek en Waereldsjtad

Sittard - Geleen Wij mogen er best trots op zijn. En 'wij' wil zeggen: 'vr mit s lle, de luuj oet Gelaen en Zitterd ofwaal s gans biezunjer gemeinte Zitterd-Gelaen'. De Sjtichting Gelaense Meziek Produksies heeft in dit Viefde Sezoen immers opnieuw een mooie cd met machtige krakers uit de Waereldsjtad klaargestoomd; het gezelschap van De Marotte lanceert eveneens een verrukkelijke muziekschijf met prettig gestoorde en lekker in het gehoor liggende Zittesje vastelaovesmeziek.
Gelaender Sjtolz opent natuurlijk met de winnende Gelaense sjlager 'Sjtolze Vaere' van het tegenwoordig uitermate succesvolle MisjMasj, een compositie van het kwartet Henk Peters, Ben Erkens, George Bakx en Jo Deusings. Het nummer wordt gevolgd door 'Mien sjtm bn ich kwiet', dat zanger Ronald Claessens samen schreef met Lilian Steps. Deejay Kevvie laat zich niet onbetuigd en zingt 't Kedootje van mien vrouw, waarvoor Jo Stevens en Wilko Aendekerk tekenen.
Vervolgens zingt Ben Erkens 'Auwt-Gelaen viert vastelaovend', een lied dat lang geleden uit het brein van wijlen Pierre Collard is ontsproten. De Soosjetet Awt Prinse van De Flaarisse is verrassend genoeg niet vertegenwoordigd met een van hun eigen Belgisch getinte liedjes, maar met de vrolijke stamper 'Doog mit, gaef door' van het drietal Jo Deusings, Huub Clerkx en Koos Snijders. De in Geleen geboren en tegenwoordig in Stein woonachtige Irene Lardy zingt het voorlaatste liedje 'Gaef mich ein bttram mit sjnk' en daarmee is het eerbetoon aan de liedjesmaker Pierre Collard op deze cd compleet. 'Dat is de Kraonkel' is een waardige afsluiter van Gelaender Stolz. Het lied over de wijk Krawinkel van De Kraonkelaere wordt vertolkt door George Bakx, hij componeerde het samen met Jo Michelitsch.
Ere wie ere toekomt: de Sjtichting Gelaense Meziek Produksies bestaat uit Jan Hettinga, Angelique Pilon, Helene Reinders, Jo Reulen en Thei Simons. De nummers voor de cd zijn opgenomen bij Studio A Recordings in Stein, met uitzondering van 'Sjtolze Vaere' waarvoor MisjMasj heeft aangeklopt bij Marlstone Music. De arrangementen zijn gemaakt door Jo Keydener, Arno op den Camp en Michel Nita. De hoes is ontworpen door Lon Kerdel. Tot slot het studiokoor; dat bestaat uit Wilko Aendekerk, Ritchie Bakx, Anja Hoeks, Hilly Jetten, Lon Kerdel, Juliette Pilon, Jan Ridderbeekx en dirigent George Bakx. De hoes is ontworpen door Lon Kerdel.
Willen de Geleense carnavalisten met hun cd dit jaar graag terugdenken aan Pierre Collard, de Sittardenaren brengen met de medley'De Naas nao...' een gepast eerbetoon aan de onvergetelijke 5-Naaze. Twaalf onvergetelijke 'legendariese leidjes van de 5-Naaze' zijn in een nieuw, fris jasje gestoken. Zo is een medley ontstaan die werkelijk te gek voor woorden is, anders gezegd: in n woord schitterend. De volgende hits uit 'the good old days' passeren de revue: Luukes, Midde in de nach, Monsieur, Wilt geer d'n hndj ns kratse, Woo in Mie? Mimmie mimmie, Delilah, In Tudder, De mogk, Paesjvleisj, Vuitjes en Lukkes luukes. De medley wordt gezongen door het Marotte CD-koor, 4M4W, Fieny Moerskofski, Ron Hunnekens, Peter Schurkens, Cyrille Nil, Geert Cremers en Ren Dirkx.
Dan het recente werk, met op de eerste plaats: 'Wie zuus doe oet' van John Smeets & Gian Prince en zanger Cyrille Nil. Met een beter lied had het album niet van start kunnen gaan. Bij de luisteraar zit de stemming er dankzij de sjlager van het seizoen 2007-2008 dan ook meteen in. Het feest kan dus niet meer stuk en hiervan profiteren achtereenvolgens: Hey hey Marie (tekst en muziek Reinhard Wind) gezongen door Ron Hunnekens, Kiek ns hiej (geschreven door Maurice Indemans en Thei Bormans) fraai verwoord door Mans Geng en Gouve 't mer mee van die daag, dat Chrissy Steinen samen met de grote coryfee Paul-Jean Jessen zingt. Diezelfde Chrissy weet trouwens van wanten, zo blijkt. Zij componeerde het lied helemaal in haar eentje. Het karwei wordt afgemaakt door Gill Gruisen & Knjerkoor BS de Baandert; zij zingen 'Keize', het knjerleidje van dit seizoen.
En nog een keer, ere wie ere toekomt: 'Wie zuus de oet' is uitgebracht onder auspicin van De Marotte Zitterd. Productie, opname en arrangementen: Jan Theelen, Jan van Daal en Emmanuel Theelen. Hoesontwerp: studiomarq.nl, de tekening is verzorgd door Paul-Jean Jessen. De zangers en zangeressen van het Marotte CD-koor zijn: Renate Tummers, Vief Hermans, Diana Mordang, Sabine Nalimans, Michle Tummers, Ryanne Maessen, Roy Moerskofski en Paul Timmermans. De kinderstemmen die samen het koor uit de Baandert vormen zijn 'the red-geel-green voices' van Anne Meuwissen, Demi Lambermon, Ester van Weert, Natascha Ellens en Femke Demandt. Wie is het veelbelovende 4M4W? Antwoord: Achim, Bart, Lejao & PI.
Laat ons hopen dat Zitterd en Gelaen tot in lengte van dagen op hun eigen manier hun eigen vertrouwde vastelaovend blijven vieren; hun eigen leedjeskonkoerse houden en nog veel eigen mooie cd's met liedjes over eigen lokale onderwerpen en overige typische kenmerken zullen produceren. Dat wij n stad zijn en er door Jan en alleman van alles en nog wat uit de kast moet worden gehaald om n sterke gemeente te worden, prima. Blijf hier zeker hard aan werken en zelfs voor vechten. Maar vastelaovend? Dat is een ander verhaal. Aan de eigen vastelaovend van zowel Gelaen als Zitterd mag niemand tornen. Aan de eigen liedjes evenmin. Een gezamenlijk liedjesconcours - dat in het kader van de gemeentelijke fusie al eens door een paar mensen is geopperd - blijft een volstrekt belachelijk idee. Sittard-Geleen bestaat van 11 november tot Aswoensdag oet s eige Zitterd en oet s eige Gelaen, oet de eige Marotte en oet de eige Flaarisse. En zo mt 't blieve. (KS)


Deze pagina is bijgewerkt op