De Limburger op het web

* MIE MESTREECH *

Roel Peijs is rapper van de band Rebzjie, die zondag haar debuut-cd 'Mét Mestreechter Compleminte' presenteert. Om 14.30 uur in café De Highlander.

Rebzjie?
Rebzjie betekent 'rotzooi'. We spelen popmuziek met rap in het Maastrichts. Het staat dichter bij jezelf, gaat meer vanzelf, klinkt puurder We wonen ook allemaal in Maastricht. Bart Rikers en Jules Koch begonnen. Danny Brands en ik kwamen er later bij.

Teken van Maastrichts chauvinisme?
Andere, grote steden vind ik prachtig, maar als ik in Maastricht van het station af kom en de brug over loop, denk ik: yes, dit is mijn stad.

Willen jullie Rowwen Hèze achterna?
Waarom niet? Rowwen Hèze, maar ook De Kast en Twarres hebben landelijk gescoord met dialectpop. Wij zijn in elk geval muzikaal interessant genoeg om ook een eindje buiten de provincie succes je hebben. We zijn al hij Kink FM geweest. ons allereerste optreden was meteen bij L1.

Leeft hiphop in Maastricht?
Zeker, maar je kunt hier nergens optreden. Zelfs repeteren is lastig. Dat deden we bij Bart thuis en nu ergens tussen Eijsden en Sint Geertruid. Heerlen heeft wel een poppodium, De Nieuwe Nor. Daar programmeren ze een landelijke hoofdact, bijvoorbeeld Opgezwolle, en lokale bands krijgen dan een kans in het voorprogramma.

Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018?
Jammer genoeg is het beleid vooral gericht op sjiek en toeristen. Er is weinig voor studenten en de popcultuur is verdwenen bij gebrek aan voorzieningen. Jammer dat we voor iets van kaliber buiten de provinciehoofdstad moeten. Laten ze daar eerst maar eens iets aan doen.

Trots van Maastricht?
De charme van het oude en het nieuwe, ik vind Mosae en omgeving tof.

Wat mist Maastricht?
Alles wat te maken heeft met popcultuur. We hebben ons nu met bijna alle hip-hop-bands verzameld in 'Collectief Maasterlicht' om meer optredens te krijgen. We bieden ons aan in totaalpakketten. We doen eventueel de promotie en entree.

Sinterklaas die Maastrichts praat?
Ben ik niet voor, Ik werk in het onderwijs en weet dat veel kinderen geen Maastrichts verstaan. Je sluit ze dan uit van een kinderfeest. Denk bijvoorbeeld aan al-tochtone kinderen.

Us MVV'ke?
Ik heb helemaal niks met voetbal. Maar als we eens op de middenstip mogen optreden. dan trekken we best zo'n shirtje aan.

Favoriete horecaplek
Clinique voor de dansmuziek. Falstaff voor de vele soorten bier en de alternatieve muziek. John Mullins voor het Ierse bier.

Avondje stappen met...
Is misschien cliché, maar toch. Gerd Leers. Lijkt me Ieuk: samen lekker naar de kloten gaan en hem op een bierviltje een poppodium laten beloven.

Lelijkste plek
De Tiende Boog van de Servaasbrug. Van onderen lijkt het nog wel wat, maar dat metaal boven is verschrikkelijk.

Mooiste plek
Het Landbouwbelang. Dat heeft een dusdanige museumstatus, dat mag nooit weg. De enige undergroundplek van Maastricht.

Grootste wens
Met Rebzjie het Maastrichts dialect op de kaart zetten buiten de regio. De sjeng geldt als conservatief, wij willen laten horen dat hier ook goede, moderne dingen gebeuren.

terug naar Rebzjie

Deze pagina is bijgewerkt op