Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW • GÉ REINDERS
TREEDT ZATERDAG OP IN GRONINGEN
MET GRUNO'S TNT POSTHARMONIE

Twaalfhonderd kilometer rijden voor één concert

Zijn klassieker Blaosmuziek haalde vorige maand de 67ste plaats in de Top 2000. Gé Reinders bereikt een steeds groter publiek met zijn liedjes in Limburgs dialect. Tijdens zijn huidige tournee laat de zanger uit Roermond zich begeleiden door telkens een ander blaasorkest. Zaterdag deelt hij in De Oosterpoort in Groningen het podium met Gruno's TNT Postharmonie.

Door Martin Groenewold


GRONINGEN . Je hebt artiesten die driemaal per avond een halfuurtje schnabbelen, begeleid door een minidisk. En je hebt er die niets te dol is om vooral live te kunnen optreden. Gé Reinders behoort zonder twijfel tot de laatste categorie. De Limburgse bard staat dit weekend met Gruno's TNT Postharmonie op het podium van De Oosterpoort in Groningen. Maandagavond reed hij al naar de stad voor de eerste en tevens laatste repetitie.
"Even rekenen hoor", glimlacht Gé Reinders. "Driehonderd kilometer heen, driehonderd terug. En dat keer twee. Dan zit je toch al gauw op twaalfhonderd kilometer voor één concert. Maar ik ben zó blij met dit programma; de komende twee jaar wil ik niets an-ders doen."
Tijdens zijn tournee Blaos Mich Nao Hoes ('Blaas Mij Naar Huis') laat de zanger zich in elke stad begeleiden door een plaatselijk harmonieorkest. "Super bewerkelijk, natuurlijk. Maar je krijgt er een hoop energie en enthousiasme voor terug", zegt Reinders. "Het zijn allemaal amateurmuzikanten met wie ik speel. Maar pas op: de kwaliteit van de blaasorkesten in Nederland is enorm hoog."
Gruno's TNT Postharmonie telt zeventig muzikanten en staat sinds april 2005 onder leiding van Peter Kleine Schaars. "Een ontzettend fijne, vriendelijke dirigent", zegt Reinders. "Maar, en dat is minstens even belangrijk. ook iemand met een visie op muziek. Hij geldt als een van de belangrijkste arrangeurs in het genre. Toevallig heb ik Gruno's Postharmonie vorig jaar zien spelen in de grote zaal van De Oosterpoort, toen ik zelf net klaar was in de kleine zaal. Ik was diep onder de indruk."
Reinders heeft een verleden als vertolker van Engelstalige popsongs. Halverwege de jaren negentig was het gedaan met zijn internationale aspiraties en stapte hij over op zijn eigen dialect. "Ik ben ervan overtuigd geraakt dat muziek grenzen overstijgt als je je gevoel erin legt", zegt hij daarover. "In mijn kast staan genoeg cd's in talen waarvan ik geen woord versta, de ene nog mooier dan de andere. Als ik mijn oude werk terugluister, ontroert me dat soms. Na al die jaren hoor ik opeens wie ik nadoe. Hé, denk ik dan, een Jackson Browne-zinnetje."
Op Blaos Mich Nao Hoes uit 2005 wordt zijn bekendste werk uitgevoerd door acht harmonieën, zes fanfares en een brassband, alle afkomstig uit Limburg. "Sindsdien ben ik kennelijk lastig in een hokje te plaatsen", stelt Reinders. "Meestal vind je mijn cd's in het bakje Nederlandstalig, soms onder wereldmuziek. Bij iTunes stonden we zelfs binnen drie weken op nummer één in de folklijst."
Op zijn toekomstige album wil hij - net als op het podium - samenwerken met harmonieorkesten uit alle provincies. "Gruno's TNT Postharmonie zal meedoen, en de Koninklijke Muziekvereniging Apollo uit De Wijk. Het wordt een plaat met tegen de duizend gastmuzikanten. Nieuw is dat ik de muziek speciaal voor blaasorkesten wil componeren."
Ooit, voorspelt Reinders, keert hij terug naar de popmuziek. "Misschien begin ik hierna wel weer een bandje, of zo. Ik ben breed georiënteerd. Bij een tankstation in Groningen heb ik voor twee euro een verzamel-cd'tje gekocht. Ik bleef hangen bijeen nummer van The Kooks. Echt geweldig! Maar niet beter of minder dan blaasmuziek. Pop geeft gewoon een andere kick."

• OPTREDEN
Gé Reinders en Gruno's TNT Postharmonie spelen zaterdag in De Oosterpoort in Groningen. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kosten € 15.

terug naar Gé Reinders

Deze pagina is bijgewerkt op