Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Limburgse feestband heeft na 21 jaar eigen management en eigen studio

Rowwen Hze doet nu alles zelf

door Marieke de Witte

Rowwen Hze bestaat 21 jaar en omdat de band nu eindelijk 'volwassen' is, nemen de bandleden het heft in eigen hand. Eigen management, eigen studio en de nieuwe cd is ook in eigen beheer opgenomen. De plaat Rodus & Lucius komt morgen uit.

„We hebben twintig jaar lang bij een platenmaatschappij gezeten, maar het werd tijd om het zelf te doen”, zegt Tren van Enckevort. „Wij zijn ook geen band die ieder jaar een nieuwe plaat uitbrengt, we willen het in ons eigen tempo doen.” Alle rechten voor de Rowwen Hze-nummers liggen nu in thuisbasis America, Limburg.
Het vorige werk van Jack Poels, Tren van Enckevort, Martin Rongen, Jan Philipsen, Theo Joosten en Jack Haegens stamt uit 2003. Daarna volgde vorig jaar nog het verzamelalbum Kilomeaters in verband met het 20-jarig bestaan van de band. „We hebben zeker niet stil gezeten de laatste drie jaar. We waren druk met heel veel spelen en de jubileumconcerten.” Pas begin dit jaar dook de band weer de studio in. De plaat was binnen een paar maanden gemaakt. „Het was ook niet echt een studio, maar de boerderij van een kennis van ons. Hij bood die ruimte aan.” De titel van de plaat - Rodus & Lucius - heeft alles te maken met die locatie.

Rottweilers
Van Enckevort: „Dat waren de Rottweilers van de eigenaar van de boerderij. Zij zijn overal bij geweest en lagen onder de mengtafels als wij bezig waren.” De band gaf op 31 augustus in De Melkweg in Amsterdam een speciaal feestje voor een select groepje fans waar ze voor het eerst de nieuwe nummers speelden. De naamgevers van de plaat kwamen als eerste het podium op. Rodus en Lucius hadden overigens nauwelijks oog voor de zeven honderd mensen: in het publiek, een stuk worst was veel interessanter.
Het verschil tussen de plaat van drie jaar geleden en het recente werk is volgens zanger Jack Poels duidelijk. „Mijn leven zat toen een beetje in de kreukels en dat hoor je terug in de teksten. Inmiddels is alles weer terug op de rails en zijn de teksten een stuk vrolijker.” Volgens Van Enckevort, die de plaat produceerde, is het 'ouderwetse' Rowwen Hze-geluid weer terug.
„We krijgen heel vaak de vraag waarom we in het Limburgs zingen en niet in het Nederlands”, zegt Martin Rongen. „We hebben het wel eens geprobeerd, bijvoorbeeld door onze liedjes te vertalen. Maar het klinkt totaal niet.” Van Enckevort voegt daaraan toe: „Als we in het dialect zingen, dan klopt het precies. Ik kan ook niet in het Nederlands zingen, dan gaat mijn kleine teen raar doen. We zijn een echte dialect-band. Aan de ene kant is dat een beperking omdat je aan die taal gebonden bent. Maar aan de andere kant is het duidelijk onze kracht. Hierdoor hebben we een heel eigen identiteit, mensen horen al na een paar secondes dat het een Rowwen Hze-nummer is.” ANP

terug naar Rowwen Hze

Deze pagina is bijgewerkt op