Maas en Roerpost


"De mens die niet gelooft
is nog armer dan een luis''

Nieuwe CD ‘Ik geloof' van Sjef Diederen
vanaf eind deze week in de winkel

HOENSBROEK - Eind van de week ligt de nieuwe cd 'Ik geloof' van Sjef Diederen (73) in de winkels. Een cd waarop twintig liederen staan met eenboodschap. " De voldoening die deze liederen me geven is niet te beschrijven," volgens Sjef in bijbelwinkel 'Ezra' aan de Kouvenderstraat, bijna bij Sjef om de hoek, vertelt hij zijn verhaal.

Sjef, geboren en getogen in Valkenburg, opent de winkeldeur waarop een poster, met zijn afbeelding, is geplakt. "Zo kom je jezelf nog eens tegen," klinkt zijn herkenbare bariton door de ruimte. Met genoegen bekijkt hij de proef-cd die op tafel ligt. "De teksten van de liederen schreef ik twintig jaar geleden. ik had erg veel last van mijn rug. In geen enkel ziekenhuis konden ze de oorzaak vinden. Ineens wisten de artsen in Heerlen het wel en ik moest geopereerd worden. Anderhalf jaar lang kon ik bijna niets en was van anderen afhankelijk. Dat is moeilijk als je nooit iemand nodig hebt gehad," lacht hij er nu om, "maar ik praatte ook veel met mensen. Over het geloof en levensinvulling."
Naast het koken, schilderen en gedichten schrijven, wat Sjef in die tijd ging doen, schreef hij liedjes met een geestelijke inhoud. "Ik kon deze liederen bij wijze van spreken uit mijn mouw schudden en ik geloof dat ik daarbij van bovenaf geholpen en gestimuleerd ben. Dat geloof en houvast wil ik doorgeven, want een mens zonder geloof is nog armer dan een luis."
Sjef zong de liederen voor bejaarden; zieken en gehandicapten. "Mensen vroegen mij of die liederen niet op band verkrijgbaar waren. 'Ik ben vaak zo alleen', kreeg ik te horen, 'en dan ga ik denken, piekeren en als ik die liedjes thuis heb, is dat een houvast'."
Sjef, inmiddels grootvader en overgrootvader, nam de liedjes op. "Op cassette, met de titel 'Hoop doet leven'. Door het failliet gaan van het bedrijf waar alles opgeslagen lag, verdween ook de moederband: Nu twee maanden geleden, kreeg ik het voorstelde liederen nog eens in te zingen en op te nemen op cd en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. En zo is het gekomen," lacht hij, "je kunt het Schicksal noemen. Je kunt ook zeggen 'Gods wegen zijn wonderbaarlijk'.”
Met de liederen laat Sjef in zijn hart kijken. "Iedereen kan je buitenkant zien, maar wat er in je hart en hoofd leeft weet niemand. Met deze liederen Iaat ik dat zien." Ineens hoort hij een bekend akkoord in de muziek die door de winkel klinkt. "Die staat ook in een van deze nummers," wijst hij op de cd. Dat er ook wel eens onaangename akkoorden klinken in iemand's leven kan ook Sjef beamen. ''Er waren heel wat momenten dat ik moest aanvaarden en dat heb ik ook gedaan."
Zijn ouders stierven kort na elkaar. "Ik was nog maar twaalf. Wij kinderen, ik had nog drie zussen en twee broers. werden uit elkaar gehaald en ieder in een ander gezin geplaatst. Dat gemis blijft als een rode draad door je leven lopen en levert heel wat melancholische momenten op. Denk maar aan kerst, verjaardagen of op die momenten dat je iets bereikt hebt en je ouders daarin wilt laten delen."
Melancholie en humor klonken altijd door in Sjef's liederen. "Mijn eerste optreden was overigens voor Amerikaanse soldaten. Zij verbleven in de school in Valkenburg. Mijn broer en ik maakten de school schoon. Samen zongen we voor de soldaten. Die vonden dat prachtig en beloonden ons met echte pinda's. Ik ben iemand die het leven van de zonnige kant bekijkt. 'Geneet van 't laeve' is daar een voorbeeld van. Met de liederen op mijn nieuwe cd wil ik in alle eenvoud de realiteit van het leven, bezingen. Ik hoop dat daardoor mensen de draad van het geloof weer oppakken, daar waar hij is blijven liggen."

Sandra Israel

terug naar Sjef Diederen

Deze pagina is bijgewerkt op