TIJDSCHRIFT
VOOR FOLK EN
WERELDMUZIEK

NEWfolkSOUNDS op het web

VONBERGH


Brecht-Brel
(MauraMusic 2006 MM 192)

Wat de verwantschap tussen beide liedauteurs is, is me niet meteen duidelijk. Dat ze allebei tot de belangrijkste van de vorige eeuw behoren wel. Waarom ze dan niet samenbrengen in n programma?
De vertolkers zijn VonBergh, een Limburgs trio met zetel in Venlo. Ine van den Bergh en haar broer Bert zijn de zangers, Von Reijnders begeleidt hen op de piano. Dat Ine van den Bergh het werk van Brecht op muziek van Kurt Weill beheerst, is meteen te horen in het openingsnummer Barbara song. Ze zingt nog drie andere overbekende songs op deze schijf. De meestal staccato pianobegeleiding door Von Reijnders past uitstekend bij deze onvergankelijke liederen.
Ook haar vertolking van Brels De nuttelozen van de nacht mag naast de beste Nederlandstalige vertolkingen staan. Bert heeft niet het sterke zangtalent van zijn zus maar zijn vertolkingen van enkele Brel-chansons in het dialect zijn best te genieten. Amsterdam is hier vertaald als Venlo, de stad aan de Maas.
Verrassingen zijn het minder bekende Brecht-nummer, Erinnerung an die Marie A., op muziek gezet door Franz Bruinier, gezongen door Bert en het Lied von der Hanna Cash, leuk in duo gezongen en begeleid op harmonium. En mislukte vertolking is het eveneens in duo gezongen Marieke. Waarom hebben ze ook dat niet in het Limburgs omgezet? Unne vrind zeen bke is een geslaagde omzetting van Voir un ami pleurer. De bugelbegeleiding op het einde klinkt ook echt goed.
Is zo'n Brecht-Brel cd gewaagd, hij is echt geslaagd.

Dries Delrue
verder terug naar Vonbergh

Deze pagina is bijgewerkt op