18 oktober 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Fanfare speelt Reinders

Fanfare Vlijt en Volharding bestaat 85 jaar. De muziekvereniging uit Oost-Souburg viert dat vrijdag met de Limburgse liedjesmaker en zanger Gé Reinders in de St. Jacobskerk in Vlissingen. Samen geven zij een voorstelling van zijn programma Bloas mich noa hoes.

Enkele jaren geleden begeleidde het orkest een klassieke zangeres. Twee jaar terug werd met folkgroep A Quadrant het project Folk 'n Brass uitgevoerd. De traditionele kaders van de fanfare worden verlaten. „Deels doen we dit om een breder publiek te interesseren voor fanfaremuziek", zegt dirigent Albert John Vervorst. „Maar vooral is het een muzikale uitdaging wat anders te doen. Hoe ver kan je met een fanfare en die instrumenten gaan? Naarmate die grenzen verlegd worden blijkt er meer mogelijk."
Het verschil zit volgens Vervorst vooral in de wijze waarop het orkest musiceert. „Je krijgt een meer begeleidende rol. Er zijn momenten dat je er volledig tegenaan moet gaan."
Het programma voor de pauze wordt verzorgd door de verschillende orkesten van de vereniging, zoals slagwerkgroep en groot orkest. Na de pauze volgt het gedeelte met Gé Reinders. Die zingt in het eigen Roermonds dialect. Hij kan eenvoudige alledaagse gebeurtenissen echter zo beschrijven en muzikaal verdichten dat iedereen begrijpt waar hij het over heeft. De passie voor blaasmuziek herleefde zeven jaar geleden toen hij al wandelend door het dorp de energieke klanken van de harmonie weer hoorde. Geïnspireerd door het nummer Memphis soul stew van King Curtis schreef hij Bloasmuziek. Dat groeide uit tot een klassieker. In september 2005 kwam een vervolg met de cd Bloas mich noa hoes. Vijftien eigen liedjes, door Gé gezongen, gearrangeerd voor fanfare en harmonie door Steven Walker, Fer Koolen en Hardie Mertens, door evenveel Limburgse orkesten van muziek voorzien. Een tournee ontstond. Reinders laat zich daarbij door plaatselijke of regionale orkesten begeleiden. „Vlijt en Volharding constateerde dat Zeeland op die toerlijst ontbrak en heeft me toen uitgenodigd."
Meestal speelt Reinders het gehele programma, maar voor deze avond werd gezamenlijk een selectie gemaakt. Daarbij zit ook de nieuwste single As de blajer valle. Dirigent Albert John Vervorst is niet bang voor een vergelijking met de vijftien toporkesten die de liedjes op de cd begeleiden. „Dat zijn goede orkesten, maar wij kunnen dat ook. Althans, dat zullen we vrijdag waarmaken."

Marius Roeting

Gé Reinders en Vlijt en Volharding uit Oost-Souburg, vrijdag in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Aanvang: 20.00 uur.

terug naar Gé Reinders

Deze pagina is bijgewerkt op