De Trompetter op het web

Ronald Pijls: "Ik probeer met beide benen op de grond te blijven"

Onlangs verscheen onder de titel 'Hie sjtaon ich' de eerste eigen CD van de Landgraafse zanger Ronald Pijls (29). De cd-presentaties, respectievelijk in het Parkstad Limburg Stadion en Mondo Verde, waren met in het totaal dik 450 bezoekers drukbezocht. Met oud-Volumia drummer Robin Zalm, gitarist Pieter Vermeulen en bassist Simon Roelofs, gedrieën toch niet de minsten, wist Ronald jong en oud te boeien met liedjes in verschillende genres: van popmuziektot après-ski en smartlappen in het Engels, Nederlands en Limburgse dialect.

"Wij richten ons met deze Limburgstalige CD in eerste instantie op onze provincie. De periode is goed gekozen; er staat een liedje op dat voor kerstnummer door kan gaan," aldus Ronald. "De CD is al uitverkozen tot CD van de week bij L1. Hij wordt dus minstens zes keer per dag gedraaid. Het is afwachten geblazen of hij wat doet."

Ronald Pijls is inmiddels geen onbekende meer in het circuit. Sinds 1995 werkte hij al mee aan een twintigtal CD-producties: op elke CD staat wel een liedje van hem en hij was vaker op de radio te horen, aanvankelijk als Ronald Roy - zijn toenmalige begeleider vond dat de naam 'Pijls' in Duitsland tot de raarste verbasteringen zou leiden - en de laatste jaren onder zijn eigen naam. Ronald is dan ook al lang met muziek bezig; op zijn veertiende was hij DJ op de plaatselijke basisschool en twee jaar later draaide hij plaatjes in het er tegenover liggende café Coriovallum. Binnen korte tijd vormde zich een soundmixgroepje van een achttal jongeren. Zij vonden het leuk om met de liedjes mee te zingen. Ronald's liefde voor de zangkunst was geboren. Hij volgde 8 jaar een klassieke zangopleiding aan de muziekschool om zijn stem te ontwikkelen en te beheersen. "Ik beschik over een breed stembereik, net als mijn grote idool Robbie Williams voor wie ik het speciale programma 'a tribute to Robbie Williams' doe. Ik ben vanwege mijn stembereik in staat om zowel liedjes van Frans Bauer als Frank Sinatra te zingen."

Ronald noemt zich een entertainer; hij wil mensen met zijn liedjes onderhouden. Hij is niet snel tevreden over een optreden: "ik zing in diverse stijlen. Daarmee kan ik jongeren en ouderen bereiken. Soms merk ik dat het sommigen niet interesseert wat ik doe. Dan probeer ik ook hen erbij te betrekken. Ik vind het leuk om mijn gevoel in muziek op het publiek over te brengen. Dat kan vrolijkheid zijn, maar voor serieuze ballades schrik ik zeker niet terug en een enkele keer hangt de sound tegen hardrock aan. Op mijn nieuwe CD staan allemaal teksten met een serieuze inslag. Zo handelt ‘Hie sjtaon ich’ over iemand die je probeert te veranderen, terwijl je toch bent zoals je bent. Het kerstnummer gaat over het einde van een fiefdesrelatie. De meeste teksten zijn geschreven door Frans Hermans en er staat ook één liedje op van mijzelf."

Trad Ronald tot nu toe voornamelijk op met geluidsband in de toekomst wil hij zich door een heuse band laten begeleiden. Hij heeft grootste plannen: mikt de huidige CD op het Limburgse taalgebied, volgend jaar moet een Nederlandstalige CD op de markt komen. Ronald's grootste droom is om professioneel popartiest te worden, al is dat volgens hem erg moeilijk. “Er zijn zoveel artiesten en ik heb de afgelopen vijftien jaar geleerd dat je met beide benen op de grond moet blijven. Ik treed tegenwoordig elk weekend op en er staan tal van optredens op stapel in het hele land en zelfs in België en Duitsland. Ik krijg dus nu veel aandacht, maar over een half jaar kan dat voorbij zijn."

terug naar Ronald Pijls

Deze pagina is bijgewerkt op