15 december 2004
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Het Peelgeluid van
Rowwen Hze blijft

Andere wind luidt de titel van de nieuwe theatertournee van Rowwen Hze. Arrangeur/muzikant Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst maakte nieuwe arrangementen bij oude liedjes.

Nard Reijnders heeft de liedjes van Rowwen Hze op de kop gezet, zo verraden de volle ringklappers met muziekpartijen. Bij bassist Jan Philipsen bijvoorbeeld staat de klapper vol met akkoordenwisselingen en aantekeningen, bij trompettist Jack Haegens zijn alle liedjes uitgewerkt in notentaal. „Het zijn soms totaal andere liedjes geworden", zegt Haegens „Nard kijkt totaal anders tegen muziek aan dan wij. De meeste aanpassingen hadden we zelf nooit kunnen verzinnen." Zanger/tekstschrijver Jack Poels: „Nard maakt er iets totaal anders van en toch klinkt het vertrouwd. Hij kan snel mooie dingen verzinnen, maakt geweldige arrangementen. Even los van de vele akkoorden die ik soms van buiten moet leren. Soms heb ik het gevoel dat een akkoord op een bepaalde plek onlogisch is. Maar dan blijkt het toch weer te kloppen."
Nard Reijnders: „Het was een wens van de jongens om minder bekende liedjes te spelen. Met die opdracht ben ik aan de slag gegaan. Ze hebben zoveel liedjes die geschikt zijn voor het theater. 'Engel' bijvoorbeeld en 'Kleine man'. Daar zit zoveel kwaliteit in. In het Frans zouden het topchansons zijn." Rowwen Hze wilde vorig seizoen al het theater in met oude liedjes in een nieuw jasje, maar de tijd ontbrak voor een fatsoenlijke voorbereiding. Dit jaar moest het dan gaan gebeuren. Na wat orinterende gesprekken dook de band uit America vanaf juli wekelijks het oefenhok in met de arrangeur, die zorgde voor een frisse wind. Daarmee is de titel van de theatertournee, Andere wind, deels verklaard.
De naam slaat tevens op de boodschap van de aan elkaar gebreide liedjes. „Het gaat over op zoek zijn naar telkens wat anders en dan tot de ontdekking komen dat het thuis aan de tap bij Dikke Nel nog niet eens zo gek is", legt Reijnders uit.
„De jongens vroegen in eerste instantie om een begeleidingsensemble. Ik hield ze voor dat het spannender zou zijn om alles zelf te doen. Mocht het niet lukken, dan konden ze nog altijd terugvallen op het orkestidee. Ik vind het knap dat ze durven te vernieuwen. De liedjes zijn stevig onder handen genomen en er is veel aandacht besteed aan de opbouw en de spanningsboog van de liedjes maar het ongekunstelde Peelgeluid blijft overeind staan. Het blijft Rowwen Hze." De groep, die volgend jaar zijn twintigjarig bestaan viert, heeft tijdens Andere wind nog een verrassing in petto. Na de pauze zullen de muzikanten als bruiloftorkest De Martino's hun opwachting maken, met een hoofdrol voor drummer Martin Rongen.
Jack Poels: „Het is me alleen maar meegevallen. Ik durf zelfs van sommige liedjes te zeggen, Engel bijvoorbeeld, Kleine man en Merge wuurd 't beater, dat ze nu pas de uitvoering krijgen die ze verdienen. We gaan Nard in de toekomst zeker vaker benaderen. Vooral zijn vioolarrangementen vind ik erg mooi. Die klinken een beetje Engels, Nick Drake-achtig. Ik denk dat iedereen in de band nu meer open staat voor experimenten, dat is de grote winst van dit avontuur." GPD

Rowwen Hze brengt het theaterprogramma Andere wind dinsdag in de Middelburgse Stadschouwburg om 20.00 uur.
terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op