Ruud's Music Magazine op het web

Oh Jeij!

Duo ‘Van Oppe Ruiver’ met Noordlimburgs karakter:
“Wij zijn sjoenkelmensen,
met slechts af en toe een polonaise”

Het Duo ‘Oh Jeij!’ uit het Limburgse Reuver is nog relatief onbekend, al was de groep wel te gast bij bijvoorbeeld de CD-presentatie van Sjef Diederen. Jacq Repping (met snor) en Theo van de Kerkhof timmeren sinds 2000 aan de weg met een Limburgstalig repertoire en zullen in 2005 hun tweede CD presenteren. Hun 1e CD werd door Henk Hover van L1 uitgeroepen tot ‘CD van de Week’ en dat deed Henk niet zomaar. De ‘Ruiverse’ formatie heeft namelijk iets bijzonders. Wat dat is? Een combinatie van een specifieke sound, goede zang en teksten die echt iets te zeggen hebben. Een gesprek met Theo (50) en Jacq (59).

Wie van jullie heeft het initiatief genomen om ‘Oh Jeij’’ in het leven te roepen?
Theo: “In 1999 ben ik, vanuit Berlijn, Duitsland, waar ik 3 jaar gewoond heb, na 25 jaar teruggekeerd naar de plaats waar ik opgegroeid ben: Reuver. Ik heb toen meteen meegedaan aan de liedjesavond, als solozanger..Ik zong het liedje ‘De Ruiverse Wind’, dat mijn vader dik twintig jaar geleden geschreven had. Die avond eindigde ik als tweede. En dat is natuurlijk hartstikke leuk voor iemand die 25 jaar lang praktisch niet meer in Reuver is geweest! Ik zong wel eens thuis, maar een echte zanger was ik niet. Ik had nog nooit echt op de bŁhne gestaan. De liedjesavond stimuleerde mij om door te gaan met muziek maken: teksten schrijven en melodieŽn bedenken.
Ik wilde bijvoorbeeld een liedje schrijven over 'de schutterij'. Ik wist helemaal niet wat er zich allemaal in dat schutterswereldje afspeelde, maar toch wilde ik er een liedje over zingen. Dat kwam omdat de schutterij van Reuver in 1998 het OLS had gewonnen en in 1999 het OLS mocht organiseren. Ik werd uitgenodigd om het OLS mee te maken. Dat evenement maakte een enorme indruk op mij, vandaar ook die drang om er ‘iets’ mee te doen. In die tijd kwam ik John Gubbels tegen in ons stamcafť. Ik kende hem niet, maar John Gubbels kende wel mijn broers. John was lid van de schutterij en zo kwamen we aan de praat, en natuurlijk ook over muziek. Jannie Peulen, zanger, werd eveneens in het geheel betrokken en samen besloten we, voor de joeks, een paar carnavalsnummers te maken voor ‘Oppe Ruiver’, oftewel enkele typische carnavalsliedjes voor Reuver.
Dat leidde uiteindelijk tot een CD met 5 nummers. De twee belangrijkste nummers waren ‘De Windjbuujel dae huurt oppe Ruiver” en ‘Jao ich weit”. Toen dat CD-tje met die 5 nummers klaar was, en wij her en der optredens verzorgd hadden tijdens het carnavalsseizoen van 2000/2001, kwam er een moment waarop we moesten bepalen hoe we verder wilden gaan. Jannie wilde graag carnavalsmuziek blijven maken en John en ik wilden meer de ballades, de luisterliedjes, de evergreens, de ‘KŲlse’ liedjes opzoeken. Jannie besloot toen om zich terug te trekken”.
Theo: “Dat was jammer, want de driestemmige zang vonden we toch wel belangrijk. We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe zanger en die hebben we gevonden in Jacq. Hij is vlak vůůr de liedjesavond van 2001 bij ons gekomen, en vanaf dat moment is het huidige gezicht van Oh Jeij ontstaan”.

Hoe komen jullie aan de naam Oh Jeij?
Theo: “Als iemand ‘iets’ gaat doen dat goed ůf fout kan gaan, dan krijgt ie vaak als commentaar de kreet ‘Oh Jeij’. Het is min of meer een kreet die de betekenis heeft van "Oh jee, als dat maar goed gaat!” Met die term kun je dus alle kanten op en dat vonden we wel van toepassing op ons. Bovendien zullen we altijd in het Limburgs blijven zingen, dat is ‘heilig’ voor ons”.

In 2002 verscheen de eerste echte ‘Oh Jeij’ CD, getiteld ‘Efkes veursjtŤlle’. Wat is dat voor een CD geworden?
Theo: “Een CD met 14 nummers. Deels nieuw, deels covers. En twee liedjes die onder de categorie evergreens vallen, namelijk ‘Wie sjoŽn os Limburg is’ van Harry Bordon en ‘Limburg allein’ van Jo Erens. We hebben ons namelijk voorgenomen om voor elke CD die we ooit zullen maken, telkens twee nummers te kiezen uit het oudere, Limburgstalige repertoire. De CD is opgenomen bij Lei de Bruyn van Studio Royal uit Kerkrade. Lei is eigenlijk ons derde bandlid. Naar onze mening is hij een 1e klas vakman. De sound die wij momenteel hebben, hebben we voor 40 tot 50% aan Lei te danken. Zijn arrangementen zijn werkelijk schitterend en tijdens de opnames weet hij precies hoe hij het beste uit onze stemmen kan halen. Bovendien is hij heel erg creatief. Als ik hem bel en vraag of hij eens kan nadenken over een liedje met een bepaald thema, heb je kans dat ie twee dagen later al terugbelt en via de telefoon een nieuw geschreven liedje laat horen”.
Jacq: “We zijn daar in elk geval enorm blij mee. Dankzij Lei zijn we erin geslaagd een eigen sound te creŽren”.
Theo: “De eerste CD, ‘Efkes veursjtelle’ is een CD met liedjes die soms melancholie uitstralen, die de schoonheid van het verleden van Limburg naar voren haalt, zoals herinneringen aan de Maas. Op zich niet vreemd, want ik heb voor die CD een aantal liedjes geschreven. Liedjes over Limburg, de streek waar ik op dat moment al 25 jaar niet meer gewoond had. Daardoor was ik wellicht iets ‘nostalgischer’ ingesteld toen ik die nummers schreef”.

Vorig jaar hebben jullie meegedaan aan het LVK. Hoe is dat verlopen? Jacq: “Met het liedje ‘De Vastelaoveshemel’ hebben we de halve finale bereikt. Bijna zaten we in de finale. Een schitterende ervaring. Dit jaar we opnieuw meedoen. Theo heeft een nummer in ‘Schotse’ stijl geschreven".

Hoe willen jullie graag dat het publiek jullie ziet?
Theo: “Als een groep die muziek kan maken van bruiloft tot begrafenis. We zijn niet een groep die alleen feestmuziek brengt tijdens het carnavalsseizoen. De muziek die we door het jaar heen brengen is minstens zo belangrijk. Belangrijker zelfs. Muziek met teksten die een boodschap hebben. Toen John Thoma, presentator bij Falcon Radio, onze 1e CD hoorde zei hij tegen ons: “Jongens, jullie verdienen het om met live instrumenten een CD te maken”. Voor ons was dat een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Ook wijlen Giel Verhaegh, toch ťťn van de goeroes van de Limburgse muziekwereld, vertelde ons dat wij naar zijn mening bijzonder goed bezig zijn”.
Jacq: “Onze muziek is als de vier jaargetijden: elk seizoen anders van kleur!”
Theo: “We zijn ook serieus bezig met Oh Jeij! en willen als het kan meedoen met de Top in Limburg. Of het lukt weet ik niet, maar het is wel onze doelstelling. Hoge kwaliteit, met een eigen gezicht”

Reuver is heel speciaal voor jullie.....
Theo: “Jazeker. Oh Jeij en Reuver hebben een speciale band met elkaar. Alhoewel we veel buiten Reuver optreden, is het toch fijn om voor “eigen publiek” op te treden. Vandaar ook dat we de letters ‘vor’ achter onze naam gezet hebben: ‘van oppe ruiver’!, het is wel niet correct in het plat, maar iedereen weet wat we bedoelen".

Wanneer kunnen we de eerstvolgende CD van Oh Jeij verwachten?
Theo: “Begin december zal een CD uitgebracht worden met 8 kerstliedjes. Een CD met eigen liedjes over het kribje, de herders, de heerlijke kerstsfeer. De CD luistert naar de naam “SjoŽn Zalig” Ook op deze CD komt onze zang weer heel mooi naar voren”.
Jacq: “En volgend jaar zal er, ter gelegenheid van ons 5-jarig jubileum, een nieuw album verschijnen met pakweg 10 nummers. Een aantal daarvan zijn al geschreven en ‘uitgeprobeerd’ tijdens optredens”.

Repeteren jullie wekelijks?
Jacq: “Elke dinsdagavond komen we bij elkaar. Vaak zingen we een hele avond, maar soms is het alleen maar praten of discussiŽren met elkaar. Wat dat betreft is de interactie tussen ons drieŽn een soort vliegwiel. En zolang we er heel veel lol aan beleven om dat met elkaar te doen gaan we er zeker mee door”.
Theo: “We zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Een echte Noordlimburgs duo. Dat Noordlimburgse karakter is toch anders dan dat van het zuiden. Wij zijn sjoenkelmensen, met slechts af en toe een polonaise. In het Zuiden is het toch veel meer, met alle respect, 30 minuten 'rammen'. Dat is geen kritiek, maar Noordlimburgse muziek is toch anders. We vlammen wel eens, maar daarna is het terug naar af. Met liedjes met een tekst die toch iets verder gaat, met muziek die beluisterd kan worden van nul tot tachtig.
En optreden in een zorgcentrum, ook dat is prachtig. Je ziet die mensen dan opleven. Hun gelaatsuitdrukkingen zijn onze ‘bloemen’, ons applaus”.

Oh Jeij! was eigenlijk een trio...
Jacq: "Dat klopt, maar door werkzaamheden en verplichtingen elders heeft John Gubbels dit jaar af moeten haken. Dat is jammer! We hebben besloten om als duo door te gaan. Met Lei de Bruijn hebben we een afspraak dat we op de backings altijd driestemmig blijven klinken. Alweer Lei de Bruyn die mede het gezicht bepaalt van Oh Jeij!. We hebben al verschillende optredens als duo achter de rug, en het ging goed. Veel sfeer! Veel joeks!"

Is er nog plaats in jullie agenda voor optredens?
Theo: “Er is nog plaats en we komen graag, zeker naar zittingen! We kunnen een optreden verzorgen van 20 tot 45 minuten. Non-stop. Daarbij hebben we nooit een vast programma. We zorgen altijd dat we ruim van tevoren aanwezig zijn en bepalen aan de hand van de sfeer ons repertoire, dat voor het grootste gedeelte uit eigen werk bestaat. Bovendien zingen we altijd live en beschikken we over een eigen geluidsinstallatie. Dat scheelt alweer in de kosten. Organisaties die ons vragen om op te treden zullen er beslist geen spijt van krijgen. Dat durf ik best hardop te zeggen!” Zingk Oh Jeij! Duit idderein meij!”. Vraag maar daar waar we geweest zijn!"
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo van de Kerkhof, Kleistekerstraat 1, 5953 PA Reuver, tel. 077-4768475 of 06-53453864 of e-mail: ohjeij@tiscali.nl

terug naar Oh Jeij!

Deze pagina is bijgewerkt op