Zondagsnieuws


Zanger Rob is eigen baas

(door Jean van Pol)

• ROERMOND - Om door te breken kunnen hedendaagse muzikanten niet buiten een goed platencontract. Maar singer-songwriter Rob van Appeven heeft daar geen boodschap aan. De Roermondenaar brengt zijn cd's geheel in eigen beheer uit. Op zijn nieuwste, schijfje heeft hij zich op het Limburgstalig repertoire toegelegd.

Rob van Appeven draait al ruim dertig jaar mee in de Limburgse muziekscore. Tussen 1971 en 1979 maakte hij landelijk furore met de pubrockband Zimmermann. Ook sinds hij begin jaren negentig zich muzikaal uitdrukt als solo-artiest, zijn het bij hem vooral Engelstalige nummers wat de klok slaat. Dat zijn nieuwste cd `Eindelijk plat' louter Limburgstalig repertoire bevat, is vrij opmerkelijk. Rob legt uit hoe hij per toeval - bij het plat terecht kwam. "In Circo Disento, de band waarin ik speel, is L1-programmamaker Hubert van Hoof de pianist. Zijn zwager benaderde mij om enkele van zijn Limburgstalige teksten op muziek te zetten. Dat vond ik zo leuk dat ik uiteindelijk ook zelf maar een eigen cd vol met Limburgstalige liedjes heb gemaakt. Het nummer `De Maasbrok' heeft zelfs twee maanden in de Limburg Top Tien gestaan."

Eigen beheer

Waar andere artiesten afhankelijk zijn van een platenfirma, geeft Rob zijn cd's geheel in eigen beheer uit. Een gitaar, keyboard, microfoon en een mengpaneel in de woonkamer vormen zijn eigen huisstudio. Zijn de nummers ingezongen, dan hoeft alleen nog maar een hoesje te worden geprint en klaar is kees. Wie een cd van Van Appeven wil hebben, kan het voor slechts vijf euro laten kopiėren. Een even eenvoudige als effectieve methode. "Ik ben het gezever met platenfirma's zat. Eerst moet je drie maanden wachten omdat iemand nog een viool moet inspelen, dan blijkt dat de eerste persing niet deugt. Op gegeven moment krijg je een hekel aan je eigen nummers. Maar nu ben ik eigen baas en dat bevalt prima."

Geluidsoverlast

Rob, in het dagelijks leven beheerder van het Leudalmuseum in Haelen, laat zich onder andere inspireren door irritant menselijk gedrag. Zo gaat 'Er is een vraumes' over een vrouw die almaar kakelt. "Bij het minste geringste ligt zij in een breuk", zegt Rob. "Na jaren begint je dat te storen. Toen heb ik daar maar een liedje op gemaakt. Ook heb ik jarenlang geluidsoverlast gehad van een dove bovenbuurvrouw. Dat werd me gewoon te veel. Zelfs zo erg dat ik om die reden verhuisd ben." Waar Rob een broertje dood heeft aan akoestische milieuvervuiling, zoals hij dat noemt, ziet hij anderzijds muziek als een eerste levensbehoefte. Op zijn pick-up draait hij nog regelmatig de honderden originele lp's uit de jaren zestig en zeventig die hij altijd heeft bewaard. Maar het allerliefst musiceert hij zelf.

"In september verzorg ik in Roermond enkele live-optredens van mijn nieuwe cd. Ook komt in het najaar, een live-cd van Circo Disento uit, opgenomen in het Lexor-theatrer in Heerlen en de Oranjerie in Roermond."

terug naar Rob van Appeven

Deze pagina is bijgewerkt op