De Trompetter op het web

Levensliedjes met hart en ziel

Door pijnlijke gebeurtenissen in zijn naaste omgeving heeft de Kerkraadse liedjesschrijver Jo Smeets (53) moeten ervaren dat vreugde en verdriet kenmerkend zijn voor het menselijk bestaan. Zijn nieuwe cd 'Met hart en ziel' bewijst dit op een treffende manier. De teksten van de opgenomen, liedjes geven blijk van een groot Godsvertrouwen. "Daaruit kunnen mensen in tragische omstandigheden kracht putten om onbegrijpelijk leed te aanvaarden", meent hij. Enkele jaren geleden leverde Jo Smeets een belangrijke bijdrage aan het succes van het orkest 'Peanuts' waarvan hij zanger en gitarist was. Deze popformatie bestaat nog, maar zijn voorkeur gaat daar niet meer naar uit. Als gelovig mens heeft hij behoefte aan bezinning. "Die put ik vooral uit regelmatig kerkbezoek, speciaal bij begrafenissen".
De weerslag daarvan is terug te vinden op zijn cd met fijnzinnige teksten van een jongeman van 16 jaar die plotseling de dood vond, getiteld 'Nummer 15' en "t Ingelke'. Dat laatste liedje prijkt op de L1-top 10. Het is een ode aan de engelbewaarder, zonder wiens hulp geen mens het kan redden. Niet bij het zingen noch bij het musiceren, de geliefde bezigheden van Smeets. Samen met de Limburgse troubadour Sjef Diederen bezingt hij de tastbare aanwezigheid van de beschermengel. "Ich veŁl soms datte doa is, soms raakte mich oog aan. Ich dink dan ummer weer, Godzedank ich kin 't noŽ weer aan'.
In zijn huidige liedjes ligt een boodschap besloten voor zijn medemensen om vreugde en verdriet in berusting te ondergaan. Smeets raakt voortdurend gevoelige snaren aan met teksten zoals 'Ich vroag God' of 'Van vleŽs en blood' . Verrassend zijn de duetten die hij uitvoert met bekende artiesten, onder wie Jean Innemee en Tonny Willť, de voormalige zangeres van 'Pussycat'.
Jo Smeets beseft maar al te goed dat het leven niet uitsluitend bestaat uit een lach, maar ook uit een traan. "Samen moeten de mensen er iets van maken", zegt hij, "het liefst met hart en ziel". De cd met fijnzinnige luisterliedjes is een uitgave van Limbo-Music, nr. JLCD094.
Meer info: www.limbo-music.nl

Cor Bertrand


Deze pagina is bijgewerkt op