De Limburger op het web

Limburgia

Sjaak Vinken

Door Wiel Beijer

Limburgia zet wekelijks Limburgse artiesten in de schijnwerpers. Vandaag Sjaak Vinken uit Heerlen, die muziek maakt als D'r Sjaak.

Wie is D'r Sjaak?
,,Iemand die heel spontaan een maffe cd heeft gemaakt en opeens in de belangstelling staat. Vind ik wel grappig. Ik ben ooit begonnen als drummer. Daarna ben ik Limburgstalige teksten gaan schrijven met de bedoeling er ooit een bundel van te maken. Dat is er niet van gekomen. Een vriend van me heeft een studio op zolder en daar zijn we samen gaan werken aan deze cd."

Je cd ZoŽ Muj opent met het liedje D'r Sjaak. Met nogal platte bewoordingen schets je daarin geen al te positief beeld van jezelf?
,,Het gaat niet over mezelf. Ik heb het lied D'r Sjaak als allerlaatste gemaakt om een beeld te schetsen van een eigenaardig manneke, een persoon die bij de liedjes op de cd past."

In veel liedjes horen we het geluid van bierflessen. In het tekstboekje zien we regelmatig een bierflesje en er zit zelfs een dop van een bierfles in het cd-doosje verwerkt. Ben je een bierdrinker?
,,Ik ben wel een bierdrinker, maar geen zuiper. Wel is het zo dat ik nog nooit een tekst heb geschreven zonder flesje bier erbij."

Je liedje Herfst was vorige week tipplaat in de L1 Limbo Top Tien. Een dansbaar depri-nummer dat past bij deze tijd van het jaar. Ga jij depri of dansend de herfst in?
,,Dansend, zeker nu dit liedje hoge ogen begint te gooien. Ik weet niet hoe sommige mensen aan dit nummer zijn gekomen, want deze cd is nergens te koop, maar feit is wel dat Herfst al de hele week wordt gedraaid op L1."

ZoŽ Muj is geen vrolijke cd geworden. Een liedje heet zelfs 't Is KloŽte. Hoe klote is het?
,,Dat is een lied met een boodschap. Veel mensen denken 't is kloŽte. In deze tijd van steeds maar moeten presteren, zeg ik tegen de mensen: doe eens normaal, doe eens iets geks."

Toen ik het lied Votloak hoorde, moest ik denken aan de gebeden van Tibetaanse monniken?
,,Maak er maar wat van, ik weet het niet. Het is wel een moeilijk nummer, klinkt een beetje depressief, maar door 't votloak aan te roepen, breng ik er toch humor in. Gek, maar sinds deze cd er is, vraagt iedereen me of ik depressief ben. De plaat is blijkbaar overtuigend. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en werk als grafisch vormgever in een drukkerij, dan kun je moeilijk depressief zijn. Wel is het zo dat ik veel nadenk over het leven. Bovendien denk ik dat ik iets kan toevoegen aan de Limburgse muziek en de popmuziek in Ďt algemeen."

Het liedje BlomkoŽl gaat over het bloemkoolkapsel. Dat is cool?
,,Ik ben nu 34 jaar en roep nog steeds dat ik nooit volwassen wil worden. Om me heen zie ik leeftijdsgenoten opeens veranderen. Vrouwen die er plots heel anders uitzien omdat ze een nieuw kapsel hebben waarvoor ze elke week naar de kapper moeten. Zie dit lied als een protestlied tegen dit soort vrouwen."

Je hebt de cd ZoŽ Muj in eigen beheer opgenomen. Hoe moe ben je nu?
,,Deze cd heeft veel energie gekost. Een jaar heb ik aan de teksten gewerkt en een jaar aan de cd. Ik wilde geen gewone cd maken, maar een cd met een eigen stijl. Het duurde maanden voordat we het eerste liedje, ZoŽ Muj, eindelijk hadden opgenomen en ik dacht: dit is wat ik wil. We hebben vooral hard gewerkt aan de sfeer op de plaat. Herfst is een van de laatste liedjes die we hebben gemaakt en de tekst ervan is beter te verstaan dan die van de andere liedjes omdat de stem minder vervreemd is."

De titel van je volgende cd is al bekend: En Toch Wakker. Wordt dat een positief album?
,,Mijn probleem is dat ik geen positieve dingen kan bedenken."
Past ook niet zo bij mij.

terug naar D'r Sjaak

Deze pagina is bijgewerkt op