De Limburger op het web

Limburgia

Rinus Hermsen

Door Wiel Beijer

Limburgia zet wekelijks een Limburgse artiest in de schijnwerpers. Vandaag Rinus Hermsen van de Schimmertse formatie Gef Gaas.

Gef Gaas, dat is toch geen automobilistenlobbyclub?
„Wij zijn een orkest bestaande uit een man en een vrouw. Die vrouw is zangeres Diana Olierook. De naam heb ik van een gitarist met wie ik vroeger mee werkte. Als we aan een nieuw nummer begonnen, zei hij altijd: Geef gas. Dat leek me wel een leuke naam voor een orkest.”

Zangeres Diana is achttien jaar en komt uit Hoorn. Zij heeft in diverse televisieprogramma's zoals Telekids en Geef Nooit Op gestaan. Hoe zijn jullie een artistiek paartje geworden?
„Dat is een raar verhaal. Ik trad een keer op tijdens de St. Rosamarkt in Sibbe. Kwam er een meisje naar me toe en vroeg of ze een liedje mee mocht zingen. Ik dacht: daar heb je er weer eentje. Toch liet ik haar een lied zingen en toen ze de mond open deed, wist ik niet wat ik hoorde. Sindsdien pendelt zij op en neer om samen met mij op te treden.”

Jullie debuutsingle heet Kermis - Krmes. Waarom een Nederlandstalige en een dialectversie en wie zingt de dialectversie?
„Onze platenmaatschappij Marlstone wilde met dit lied landelijk gaan. Dat begint al een beetje te lukken. Kermis is al op radio Friesland en op radio Noord-Holland gedraaid en deze week zijn we op 3FM geweest. Op L1 heb ik ons plaatje overigens nog niet gehoord. De dialectversie is voor de Limburgse markt en wordt uiteraard ook door Diana gezongen. Ze komt nu tweeneenhalf jaar in Limburg en spreekt al heel goed dialect.”

Welk?
„Een soort Valkenburgs.”

Wanneer kunnen we het eerste album verwachten?
„Dat hangt natuurlijk van onze platenmaatschappij af. De single verkoopt in ieder geval behoorlijk goed. We zijn bezig materiaal uit te zoeken voor een album. Niet alleen feestmuziek, ook meer serieus werk. Het hoeft ook niet allemaal in het dialect te zijn. Nederlands mag ook. Het worden niet alleen covers, ook eigen werk.”

Wat is het beste Limburgse lied ooit?
„Genet van 't laeve van Sjef Diederen. De tekst van dat lied klopt precies.”

terug naar Gef Gaas

Deze pagina is bijgewerkt op