De Limburger op het web

Limburgia

Ben Pachen

Door Wiel Beijer

Limburgia zet wekelijks Limburgsae artiesten in de schijnwerper. Vandaag Ben Pachen uit Maastricht.

Wie is Ben Pachen?
,,Een Maastrichtse jongen die het niet kan laten om in zijn vrije tijd muziekstukjes in mekaar te boksen, die muziek wil maken en die met zijn muziek origineel wil zijn. Eigenlijk wil ik het liefst alleen eigen nummers zingen, maar toch hang ook ik een beetje de muzikale hoer uit en cover ik een paar liedjes van anderen, zoals Griechischer Wein van Udo Jürgens. Van beroep ben ik op dit moment butler, ik verzorg iemand privé. Mijn muzikaal verleden begon bij top 40-orkest The Spy en daarna speelde ik in Blue Summer. Daarmee hebben we ooit nog eens een tourtje gedaan met Germaine Jackson en Pia Zadora, je weet wel van dat hitje When the rain begins to fall."
Je dialect-cd heet Laanksem Oonderweeg. Waarom langzaam?
,,Die titel vond ik passend, omdat ik de tijd wil nemen. Ik wil geen bliksemcarrière maken om even later weer helemaal niets te zijn. In 1996 heb ik mijn eerste dialectliedje gemaakt, dat was een carnavalsliedje. In 2000 volgde de cd-single met Mestreech dat is laank, mijn cover van Griechischer Wein. En weer drie jaar later deze cd. Kortom ik doe het op mijn gemak, wil mijn muzikale carrière het liefst spreiden over een jaar of twintig, dertig."
Je begint met een Ierse ballad, vervolgens passeren liedjes van Udo Jurgens, Randy Newman en Roy Orbison, maar toch vooral eigen werk. Ben je een singer/songwriter?
,,Vind ik wel. Ik kan in mijn eentje met een gitaar op het podium de boel boeien."
Het is wel een erg Maastrichts album geworden?
,,Ja hè. Hoewel het lied In 't Zuide, mijn interpretatie van Amsterdamse Grachten, gaat over Limburg. Eigenlijk gaan maar twee of drie liedjes echt over Maastricht. Maar ja, ik zing met Maastrichts accent, ik kom uit Maastricht en dan heb je al snel een Maastrichts album."
Kom je ook wel eens buiten de stadsmuren van Maastricht?
,,Zeker wel, ik moet toch ook reizen. Ik ben zelfs al in Mook geweest... Maar als artiest kom ik nog niet buiten Maastricht. Daar ben ik nog niet bekend. Hoewel, mijn clips zijn al op TVT uitgezonden en dus in heel Limburg te zien geweest en binnenkort gaan we met artiesten van Marlstone een Rondje Limburg doen."
Wat betekent Kakkestolemeije in het gelijknamige liedje?
,,Letterlijk betekent kakkestole kakstoel en meije betekent maaien. Kakkestolemeije is de voorloper van de sjokkel, de schommel. Twee ongeveer even grote mensen staan tegenover elkaar en houden elkaars handen vast. Een kleiner persoon gaat op die handen zitten en wordt vervolgens geschommeld."
Een liedje gaat over zweetvoeten. Heb je er last van?
,,Van gehad en nog af en toe. Jongens en meisjes van een jaar of tien, twaalf hebben er vaker last van, ook van de schaamte die daarmee gepaard gaat. Ik herinner me toen ik zo oud was. We hadden wel eens een feestje bij iemand thuis en dan deden ze de schoenen uit. Dan schaamde ik me voor mijn zweetvoeten, terwijl ik er niets aan kon doen. Ik waste mijn voeten vaak en had altijd schone sokken aan."
Trommelke lijkt ons een ideaal carnavalslied?
,,Ja, daar ben ik heel trots op. Het is een lekker melig lied. Het is een van de drie liedjes op de cd die ik een zogenaamd 'teekezingen'-arrangement heb gegeven. Dus met nauwelijks een instrument eronder. Vooral handenklappen of stampvoeten, zoals de mensen vroeger deden. Ik ben dol op 'teekezingen', mensen in een café die met zijn allen een gezellig koor vormen. Daar kan ik echt kippenvel van krijgen."
Welk Limburgs lied zing je momenteel vaker onder de douche?
,,Eigenlijk alleen Engelstalige nummers. Daar ben ik momenteel heel erg mee bezig, omdat de volgende cd een Engelstalige gaat worden. In het Limburgs zing ik vaak mijn eigen liedje Pak uuch vas. Dat moeten de mensen wat meer doen. Geen ruzie maken maar elkaar vast pakken."
Wie is de beste Limburgse zanger of zangeres ooit
,,Beppie Kraft. Die zingt geweldig. Wat een stem. Ik denk weleens dat er alleen longen zitten in dat kleine lijf van haar."

terug naar Ben Pachen

Deze pagina is bijgewerkt op