SEGMENT

Personeelsblad van Elbar B.V.

De hobby's van......


Hallo beste collega’s

Één van de leukste redactieleden van het Segment, en tevens één van mijn directe collega’s, vroeg mij of ik misschien een artikeltje wilde schrijven over wat mij in m’n vrije tijd zoal bezig houdt. Maar vinden mijn Elbar-collega’s dat dan interessant om te lezen? Ik kon het me in eerste instantie maar moeilijk voorstellen. Maar goed, ik heb me over laten halen en ben eens rustig achter mijn toetsenbord gaan zitten.

Goh, waar zal ik nou eens over gaan schrijven… Wat doe ik eigenlijk allemaal voor boeiende dingen in m’n vrije tijd? Bijkomen van allemaal jullie salarismutaties… Ja, da’s natuurlijk logisch. Maar dat is niet interessant genoeg voor in het Segment. Misschien kan ik wat vertellen over mijn André van Duin hobby/verzameling… Ik ben al meer dan 10 jaar een grote fan van deze komiek. Ik verzamel platen, singles, videobanden en eigenlijk alles wat er maar te vinden is rond André van Duin. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik heb het wel. Zelfs programmaboekjes, persfoto’s, limonadeglazen, stripalbums, posters en lucifermerkjes heb ik in m’n bezit. Maar om nu een heel verhaal over André van Duin te gaan schrijven heeft ook weinig zin. Dan kunnen jullie beter de Story of de Privé erop naslaan.

Misschien mijn andere hobby, het schrijven en zingen van carnavalsliedjes… Daar zit misschien wel een leuk verhaal achter. Laat ik daar dan maar eens iets over vertellen.

Laat ik bij het begin beginnen. Op een personeelsfeestje moest ik eraan geloven. Ik moest gaan zingen. Het waren maar een paar regeltjes, maar toch kreeg ik zo hier en daar al enkele complimentjes over mijn stem. Een tijdje later volgde er een karaoke middag. Vraag me niet waarom, maar ik heb daar een liedje van Benny Neyman staan zingen. Dat was het bekende nummer van “’n vrijgezel die gaat pas slapen…”. Dat kennen jullie waarschijnlijk allemaal wel. En weer kwamen er verschillende complimentjes. Dat zingen beviel me eigenlijk wel, en uiteindelijk ontstond toen het idee van een eigen carnavalsliedje.

Op 26 september 1999 was het dan zover, mijn éérste echte optreden op het plaatselijke liedjesmatinee in Velden. Met het nummer “Jônges oët Velde” eindigde ik die dag op de laatste plaats. Dat viel dus even behoorlijk tegen. Maar uiteraard zette ik door. Naar aanleiding van dit eerste optreden begon ik zelf met het schrijven van teksten. Dit resulteerde uiteindelijk in mijn tweede carnavalsliedje “De vastelaovesgek”. En datgene wat ik nooit verwacht had gebeurde. Ik behaalde met dit nummer de 1e plaats op het liedjesmatinee van het seizoen 2000/2001. Een lang gekoesterde wens kwam uit, want er volgde een cd-opname bij platenmaatschappij Marlstone. Het nummer werd uiteraard ook ingezonden naar ’t Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Een finaleplaats zat er helaas niet in, maar toch ben ik doorgedrongen tot de halve finale. Dat resulteerde weer in een plekje op de dubbel-cd “Vastelaovend van Eijsde tot de Mookerhei 8”. Een verzamel-cd met de leukste carnavalsliedjes uit alle uithoeken van Limburg. En dat is best wel even raar, wanneer je je eigen naam ziet staat op een cd temidden van allerlei bekende namen zoals De Kammeräödjes, Beppie Kraft en Big Benny.

Door die overwinning op het liedjesmatinee moest ik natuurlijk vaker optreden. Onder andere op de verschillende zittingsavonden en op het prinsenbal. Ook kwam het wel eens voor dat ik in een café het verzoek kreeg of ik even mijn liedje wilde zingen. Uiteraard doe je dat dan. Waarschijnlijk komt er in 2005 een cd uit van Gekke Maondaagvereiniging “De Wuilus”. Op deze cd komen dan alle winnende liedjes van de afgelopen jaren van Velden te staan. Daar komt mijn liedje “De vastelaovesgek” dus óók nog een keertje op te staan.

De laatste twee jaar scoor ik een beetje in de middenmoot met mijn liedjes. Maar dat wil niet zeggen dat ik er minder plezier aan beleef. De complete voorbereiding is al een hobby op zich. Het schrijven van een liedje duurt bij mij over het algemeen best wel lang. Zomaar even een liedje uit m’n mouw schudden is er helaas niet bij. Voordat ik een leuke tekst op papier heb staan zijn we alweer enkele maanden verder. En dan moet er natuurlijk nog een leuke melodie bij gecomponeerd worden. Hier heb ik gelukkig hulp bij van buitenaf. Ik kan namelijk zelf nog geen noot lezen. Ik weet wèl waar ik op moet letten bij het schijven van de tekst, en tot nu toe is het elk jaar nog gelukt om er een bijpassende melodie bij te krijgen. Maar zoals ik dus al zei, de muziek wordt gecomponeerd door mensen die er echt verstand van hebben. Ik beperk me liever tot alleen de tekst.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk toch de uiteindelijke uitvoering. Want daar doe je het tenslotte allemaal voor. Tot nu toe heb ik alles nog solo gezongen, en waarschijnlijk blijf ik dat ook nog een tijdje zo doen. Lekker het hele podium voor mij alleen. En wat is er nou mooier dan een zaal vol mensen, die allemaal naar jou kijken, die meezingen, die meeklappen, die mee hossen en die uiteindelijk voor jou alleen applaudisseren. Daar doe je het voor. Dat geeft je echt een kick.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het eerstvolgende liedjesmatinee van oktober alweer in volle gang. Ideeën voor een liedje komen bij mij meestal gewoon opborrelen. Vaak op de meest vreemde momenten. Op de fiets, tijdens het werk, in bed, je kan het zo gek niet verzinnen. En dan is het vaak een kwestie van zo snel mogelijk wat aantekeningen op papier zetten, anders ben je je idee zo weer kwijt. Vervolgens moet het geheel dan uitgewerkt worden. De zomermaanden zijn zo’n beetje de drukste maanden als het op het afronden van het liedje aankomt. In juni moet de tekst grotendeels op papier staan, en in juli is het dan de hoogste tijd voor de muziek. In augustus kan er vervolgens hier en daar nog wat bijgeschaafd worden, en in september moet alles klaar en ingeleverd zijn. Zodra het liedje ingeleverd is, is het alweer de hoogste tijd om te gaan repeteren en instuderen. Midden in de zomer zit ik dus al met m’n hoofd bij de carnaval. Dat gaat zo’n beetje het gehele jaar door bij mij.

Nou, dat was het volgens mij wel zo’n beetje. Jullie zijn weer helemaal op de hoogte. Nu maar hopen dat het in oktober weer eens goed gaat lukken met mijn nieuwe nummer. Het zou wel erg leuk zijn als ik weer eens bij de beste drie zou kunnen eindigen. Als jullie nou met z’n allen flink voor mij gaan duimen… Misschien helpt het… You never know…

Groetjes,

Ralph Deenen

terug naar Ralph Deenen

Deze pagina is bijgewerkt op