Limburgs Dagblad op het web

Venlo is de grote winnaar van het leedjes konkoer in Sittard

Peter Jansen en Wim Janssen uit Venlo zijn met Dèh dan, doa isse! winnaars van het Limburgs Vastela-ovesleedjeskonkoers. Tweede is E.P.S. & Det Mot Kenne (Reuver) met; De Beerboêk; derde Ruud Stikkelbroek en Bram Holla (Venlo) met Optoch-leed.

SITTARD


DOOR INGRID BECKERS

Buiten verlichten drie spotlights de Sittardse Stadssporthal in de carnavalskleuren rood, geel en groen. Binnen hossen drieduizend bont verklede mensen zich deze vrijdagavond al vroeg warm voor wat is uitgegroeid tot één van de hoogtepunten, van carnaval: het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Het songfestival van de carnavalsliedjes, zou je kunnen zeggen, live te volgen via L1 TV en Radio.
Over deze 27ste editie viel met de dood van de Valkenburgse zanger Hans Kengen vorige week een schaduw: Kengen, die vorig weekend aan een hartstilstand bezweek, maakte deel uit van het duo Ezzebleef. Samen met Guus Smeets zou hij dit jaar voor het eerst in de finale van het LVK zingen.
De LVK-organisatie besloot het inmiddels opgeheven Ezzebleef niet te vervangen door een andere artiest. In de finale staan achttien in plaats van negentien acts. Hans Kengen wordt voor aanvang van het feest kort herdacht. Op het televisiescherrn thuis verschijnt zijn portret, terwijl zanger/presenta-tor Sjra Puts op het podium een paar woorden in de microfoon schreeuwt. „ In gedachten is deze zaal, heel Limburg bij hem."
Enkele tellen later stijgt gejuich op uit de zaal, als Puts opnieuw spreekt: „En dan nu de finale van het LVK!" Die begint. traditioneel met de winnaar van vorig jaar. Om de sfeer er maar meteen goed in te brengen, zo te zien. Zonder reserve zingen vasteloavesvierders van voor tot achter met Gulpenaar Franz Croonenberg mee.
Hetzelfde gebeurt als Paul Jean Jessen, gehuld in keizerlijk goud, thuis in Sittard het spits afbijt. Zijn Vastelaovend, dat zeet geer en geer en geer laat zich makkelijk meeblèren. Winnen doet het nummer niet. Dan volgt een rits artiesten die nauwelijks boven de geluidsinstallatie uitkomt. Wie de teksten wil volgen, moet in het programmaboekje duiken waarin alle liedjes staan uitgeschreven. Maar ja, dan zie je weer niks van het podium waar hét tenslotte toch gebeurt. Want daar dansen artiesten de polonaise, de een verkleed als haan, de ander in een veel te grote broek. Zingen doen ze toch voornamelijk over carnaval. Dat ze pas naar huis gaan als de vogels weer fluiten en nooit een laatste biertje drinken, want na het laatste biertje moetje gaan.
Peter Jansen en Wim Janssen, E.P.S. & Det môt kenne, Ruud Stikkelbroeck en Bram Holla, de nummers één, twee en drie van het LVK mogen als beloning hun kunstje herhalen tijdens de Boètegewoeene Boètezitting, het jaarlijkse openluchtfeest op de markt in Venlo, zaterdag voor carnaval: Wie als vierde LVK-act, oftewel `Co Kraker' op dit Venlose carnavalsfeest mag optreden, bepaalt het publiek. Stemmen kan tot 21 februari via www L1.nl Volgend jaar is het LVK in Midden-Limburg; waar is nog niet bekend.


Deze pagina is bijgewerkt op