De Trompetter op het web

Tegels zangduo slaat Limburgs liedjesconcours een jaartje over

Eerste vastelaoves-cd Thei en Marij

Tegelen - Elf jaar op rij een heus carnavalesk jubileum lieten ze de harten van duizenden Tegelse luisteraars sneller kloppen tijdens die ene avond waarop alle radio's in Limburg zijn afgestemd op de Limburgse zender. Na het droomdebuut met de "Sjterrewals" van Suzanne en Piet van Bree, in 1992 goed voor de tweede plaats, volgde een jaar later voor `eigen publiek' in een bomvolle Haandert de grote doorbraak met "Unne Late" van Peter van den Akker. Sinds die glorieuze triomf op de bronsgroene tegenhanger van het nationaal songfestival kent iedere Limburger het duo Theo Sturme en Marij Verhaag en. kunnen ze tussen Eijsden en de Mookerhei nergens meer over straat zonder herkend te worden. Op het LVK zijn Thei en Marij al bijna niet meer weg te denken. Na de overwinning in Tegelen volgden nog diverse tweede en derde plaatsen. Tot vijf keer toe presteerden ze het zelfs om met twee liedjes de finale te halen. Een staat van dienst die ongeëvenaard is.
Toch zijn Thei en Marij er niet bij als volgende maand in Sittard de nieuwe Limburgse vastelaovesschlager wordt gekozen: Niet omdat hun inzending voor het eerst buiten de boot is gevallen. Nee, het duo heeft bewust een pauze ingelast. Een 'sabbatical year' zoals dat heet. Althans, wat het LVK betreft. Want van rustiger aan doen is absoluut geen sprake. In de agenda van 2003 is geen blaadje onbeschreven. Januari en februari zijn tropenmaanden als vanouds en ook buiten het seizoen reist het duo van het ene naar het andere optreden. Op het LVK zullen Thei en Marij echter schitteren door afwezigheid.. Theo is er niet rouwig om. "We slaan een jaartje over, ja. Een verstandig besluit, vind ik nog steeds. De laatste jaren hebben we gemerkt dat het succes tegen ons begon te werken. Hoe langer je aan de top blijft, hoe moeilijker het wordt. Op een gegeven moment gaat het niet meer om het liedje maar om degenen die het zingen. Daarmee wil ik niet zeggen dat de mensen op ons zijn uitgekeken. Die indruk heb ik allerminst. Maar we hebben al zo vaak op dit podium gestaan dat men nu anderen eens een kans wil geven. Zo gaat dat in elke competitie. Het publiek ziet liever een outsider winnen dan één van de favorieten. Een heel menselijke reactie. AI is het wel jammer dat een mooi liedje daardoor niet de waardering krijgt die het verdient".
Voor het eerst sinds 1992 krijgt Limburg dus een LVK-finale zonder Thei en Marij. In plaats daarvan brengt het duo deze maand zijn allereerste vastelaoves-cd uit, getiteld "Onger ein Gouden Narrenkap". Het album is genoemd naar de hoogste onderscheiding die in de Limburgse vastelaoveswereld wordt toegekend. Theo en Marij ontvingen de Gouden Narrenkap op de valreep van 2001 en zijn daar een jaar na dato -terecht- nog altijd apetrots op. Op de cd staan zestien nummers. De betere schlagers waarmee zij in de afgelopen elf jaar de LVK-finale haalden, aangevuld met liedjes die nooit eerder op cd zijn uitgebracht. Ook "de Sjterrewals" en "Unne Late" zijn opnieuw opgenomen. Na tien jaar is er nog steeds vraag naar deze twee succesnummers, die inmiddels niet meer op cd verkrijgbaar zijn.
Platenmaatschappij Marlstone bracht in de afgelopen jaren vier succesvolle Limburgstalige albums van Thei & Marij op de markt en zag het idee om een carnavals-cd te maken meteen zitten. Het schijfje met tekstboek is vanaf 18 januari in heel Limburg verkrijgbaar voor de prijs van 14 euro.

terug naar Thei & Marij

Deze pagina is bijgewerkt op