Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Wij voelen ons nog steeds de underdog

Ze speelden meerdere malen vijftigduizend man stuk op Pinkpop en al jaren staat de band voor volledig uitverkochte feesttenten en theaters. Toch verbaast Tren van Enckevort, de charismatische accordeonist van Rowwen Hèze, zich telkens weer als een volgepakt Ahoy' in Rotterdam uit z'n dak gaat. Volgende week dinsdag is het weer zover als de Limburgse trots voor de tweede maal mag aantreden op het jaarlijks feestje van de Vrienden Van Amstel Live!, zes avonden achter elkaar samen met Di-rect, Brainpower, Roberti Jacketti & The Scooters, Rob de Nijs, Thé Lau, Loïs Lane, Ronald Molendijk; Skik, Acda & De Munnik, Xander de Buisonjé; en (presentatrice) Manuéla Kemp.
Tren (eigenlijk William) van Enckevort over het speciale Ahoy'-gevoel dat hem vorig jaar bij de vuurdoop tijdens de 'Vrienden van Amstel' overviel: „Wij wisten totaal niet wat ons te wachten stond. Wij hadden geen nieuw werk uit en het was voor ons sowieso een andere ervaring. Weet je, Rowwen Hèze voelt zich in dat soort situaties toch altijd een beetje de underdog. Maar het beviel ons erg goed en het publiek gelukkig ook."
Overigens bevielen niet alleen de optredens zelf. Van Enckevort en zanger Jack Poels verbleven als enige twee Rowwen Hèze-leden de hele week in, Hotel, New York ,,En dat was een fantastische ervaring. Vooral de oesterbar! Dit jaar verblijft de hele band tijdens 'Vrienden van Amstel' in het hotel en allemaal kijken wij er nu al naar uit." Maar er is voor hem en zijn maten meer om naar uit te kijken dan naar 'Rotterdam'. Op dit moment toert Rowwen Hèze met de reprise van hun theatertournee 'D.A.D.P.G.S.' door Nederland en op 24 februari staat de band zelfs voor de eerste keer in Carré in Amsterdam. Volgens Van Enckevort was dat één van de grote uitdagingen die de band in Nederland nog te slechten had. „Carré blijft toch iets heel bijzonders en zoals het er nu naar uitziet zal het vol zitten. Prachtig!"
Tijdens de theatertournee worden er ook alvast nummers gespeeld van de in april te verwachten cd 'Dageraad', waarvoor Rowwen Hèze wederom een samenwerking aanging met producer Rob van Donselaar. Het is het eerste studioalbum van de Limburgse band in drie jaar. Van Enckevort legt uit waarom de fans zolang hebben moeten wachten. „Voor ons is het heel simpel. Als je niets te melden hebt breng je geen nieuw album uit. Wij zijn geen band die trouw elk jaar met nieuw werk komt. De laatste jaren is er in het leven van Jack Poels heel wat gebeurd en dat heeft hij vastgelegd in de songs die op 'Dageraad' staan."
Deze week werd de single 'Vur De Kerk' reeds als voorproefje uitgebracht. Wat opvalt aan het liedje is het springerige skaritme en het saxofoontje. En die saxpartij werd niet door een gastmuzikant ingespeeld, maar door gitarist Theo Joosten. „Theo is anderhalve maand voor, de opnamens van 'Dageraad' begonnen met het spelen van saxofoon. Toen we uiteindelijk kwamen aanzetten met een Madness-achtig skaritme hebben we besloten om de sax van Theo er aan toe te voegen. We proberen altijd alles zelf in te spelen en daarom hebben we hem een kans gegeven. En wij vinden het erg geslaagd."
Enckevort geeft ook aan dat 'Dageraad' anders zal klinken dan de voorganger 'Vandaag'. „Op 'Vandaag' hebben wij heel veel instrumenten gestapeld maar op


Rowwen Hèze
weer in Ahoy'


'Dageraad' gaan we meer terug naar de roots. Je hoort altijd de zes instrumenten van de leden van Rowwen Hèze. 'Dageraad' klinkt puurder dan ons laatste album."
Maar voor de release van 'Dageraad' zal Rowwen Hèze traditiegetrouw eerst nog een serie optredens verzorgen. Volgens Van Enckevort doet de band dat na zeventien jaar nog met evenveel plezier. „Natuurlijk stappen wij wel eens met een gevoel in het busje van: potverdomme, vanavond weer. Maar als je dan eenmaal op het podium staat en ziet hoe de fans meedoen en meezingen dan vergeet je dat allemaal. Kijk, de optredens in feesttenten kosten enorm veel kracht. Dat zijn echte tropenjaren. Misschien dat we in de toekomst voor de afwisseling wel een toertje langs cafés in heel Nederland willen gaan doen. Dat lijkt ons fantastisch."
Maar eerst staat 'Rotterdam' op de rol. De accordeonist verheugt zich ook om 'collegiale redenen' enorm op dit uitstapje. „De sfeer tussen de bands onderling is erg goed. Vorig jaar heb ik nog lang gepraat met leden van Toontje Lager en Doe Maar en die vertelden mij dat er vroeger veel meer afgunst bestond. Dat is tegenwoordig niet meer het geval en dat maakt spelen in Ahoy' nog eens extra mooi."

Jean-Paul Heck

Vijfde 'Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy". Met Rowwen Hèze, Di-rect, Brainpower, Roberti Jacketti & The Scooters, Rob de Nijs, Thé Lau, Loïs Lane, Ronald Molendijk, Skik, Acda & De Munnik, Xander de Buisonjé en Manuéla Kemp (presentatie). Van dinsdag 28 januari t/m zondag 2 februari

terug naar Rowwen Hèze
Deze pagina is bijgewerkt op