De Limburger op het web

Limburgia

Beppie Kraft

Door Wiel Beijer

Limburgia zet wekelijks een Limburgse artiest in de schijnwerpers. Vandaag Beppie Kraft uit Maastricht.

Elf jaar na Zaolige Keersmes kom je deze decembermaand met de cd Keersmes. Waarom duurde het zo lang?
"Het is best lastig om goed oud en nieuw materiaal te vinden voor een kerstplaat. Aan deze cd hebben we twee jaar gewerkt. Met name het verzamelen van liedjes kostte veel tijd."
Je hebt weer een aantal Amerikaanse kerstliedjes, zoals Let it snow, in het Limburgs laten vertalen. Heb je iets met Amerikaanse liedjes?
"Ik heb inderdaad een voorliefde voor Amerikaanse kerstliedjes. Moest me ook echt dwingen om er niet tť veel op de cd te zetten. De sfeer in die Amerikaanse kerstliedjes spreekt mij erg aan. Ze zijn luchtiger, vrolijker dan bijvoorbeeld de Duitse kerstliedjes."
Je zit op deze plaat opvallend vaak in een slee. Zoals in E ritsje mŤt 'n slei. Wanneer heb je voor het laatst in een arreslee gezeten?
"Vier jaar geleden op vakantie in Oostenrijk. Er was een accordeonist bij en uiteraard veel glŁhwein. Heel gezellig. Op deze plaat zit ik inderdaad vaak in of op een slee. Dat is mij pas opgevallen toen de plaat klaar was."
Is Pune in de snie een favoriete vrijetijdsbesteding van je?
"Als het met mijn eigen man is wel. Ik ben heel erg romantisch ingesteld en heel gevoelig voor dat sfeertje van sneeuw en kerstmis. Je kunt mij ook altijd bellen voor een etentje met een glas wijn bij een open haardvuur."
Wat betekent overigens het Maastrichtse woord sjievelentere?
"Glijden, dus we glijden op onze slee over het Vrijthof."
Je hebt samen met de Brassband Limburg Panis Angelicus opgenomen. Waar heb je latijn geleerd?
"Niet. Gewoon een kwestie van nazingen. Vroeger zong ik dit lied in de kerk altijd uit volle borst mee. Ik vind het zo'n mooi lied en wilde het per se op mijn cd. Niet vertaald in het Limburgs, maar in het latijn. Ook O reinste der schepselen wilde ik niet vertalen. Tenslotte wordt het in Maastricht in de kerk ook altijd in het Nederlands gezongen."
Welke vrede bedoel je in het slaap-kerstliedje Gaank mer slaope?
"Dat liedje heb ik voor mijn drie kleinkinderen opgenomen. Ik hoop dat zij in vrede opgroeien tot tevreden mensen. Nee, over de wereldvrede zing ik niet. Ik ben te oud om nog te geloven dat het ooit zover komt. Het is puur voor de kleinkinderen."
Luisterend naar Keerskind zou je kunnen concluderen dat je een beetje depri bent in de wintertijd. Klopt dat?
"Ik? Helemaal niet. Ik ben nooit depri. Het gebeurt heel zelden dat ik een beetje ongelukkig ben. En van de wintertijd houd ik juist heel veel. Dat zijn echte feestmaanden. Heerlijk. Het begint al in november met de elfde van de elfde en het gaat door tot de carnaval."
Wat zeet geer good, och Hier is geen kerstlied, maar het communieliedje van je man Pierre. Heb je dit met een speciale bedoeling op deze cd gezet?
"Ja, voor Pierre. Hij zingt dit lied al veertig jaar. Met name als hij wat gedronken heeft. Maar hij kent alleen de eerste vier regels. Een tijdje geleden zaten we met de familie in BelgiŽ in een kerk en daar hoorden we plots dit lied. Hoewel het een begrafenismis was, moesten we toch even lachen. Iedereen van de familie keek ook meteen naar Pierre. Na de mis ben ik de tekst gaan vragen en ik heb die vervolgens letterlijk in het Maastrichts vertaald."
Welk Limburgs lied zing je 's morgens onder de douche?
"Ik zing nooit onder de douche, ik fluit altijd maar vraag me niet wat. Van alles. Voor de rest loop ik de hele dag te zingen en te neuriŽn. Overal waar ik kom. Thuis, op het werk en ook in de supermarkt. Ik heb altijd honderden melodietjes in mijn hoofd zitten."
Wie is de beste Limburgse zanger of zangeres ooit?
"Henk Stijvers. Ik hoorde de Janse Bagge Bend onlangs op de radio met de ballade TaegewŤndj en toen dacht ik: wat is dit mooi, wat heeft die man een mooie stem."

Beppie Kraft presenteert haar kerst-cd zondag tijdens de kerstmarkt in Heer. De markt is van 13 tot 18 uur. Beppie Kraft treedt er op van 16 tot 17 uur. Verder zijn er optredens van de Avanti Kapel, het Marlstone Combo en Peter Douglas.

terug naar Beppie Kraft

Deze pagina is bijgewerkt op