De Limburger op het web

Figuranten gaan tot op de bodem voor drie vaten bier

Een cameraman, een regisseur en ruim honderd doldwaze figuranten werkten vrijdagavond in Bar Toedem in Neer vrijwillig mee aan de opnames van de eerste videoclip van De Kroegadours: 'Toet oppe Baom'. Het Neerse trompetduo heeft in een jaar tijd al menig café in Midden-Limburg onveilig gemaakt.

Bas Poell

NEER - Wat heeft een aanstormend trompetduo nodig om in de kroeg een bruisende videoclip op te nemen? Niet zo veel. Twee trompetten, een paar feestkostuums, een cameraman, een regisseur, een sloot bier en... een vracht figurerende feestgangers.
Op de hoeveelheid figuranten na hebben Loek Geelen (34) en Peter van Melick (26) uit Neer deze vrijdagavond alles in de hand. Geelen kijkt op z'n klok. Kwart over zeven. In Bar Toedem, een tot café verbouwde boerenschuur aan de Napoleonsweg in Neer, is het nog koud en leeg. Over een uurtje moet het hier een dampend gekkenhuis zijn met tientallen springende en dansende bierdrinkers voor een piepklein podium. Ze zullen toch wel komen?
"Jazeker komen ze', garandeert Geelen. "We hebben open uitnodigingen in het dorp verspreid. En vergeet niet: het bier is vanavond gratis. We hebben vorig jaar na het liedjesfestival drie vaten gewonnen. Die gaan we nu opmaken.'
Geelen en Van Melick zijn vaste trompetmaatjes bij de plaatselijke fanfare en de Roermondse Big Band Boesten. Sinds een jaar vormen ze een onafscheidelijk duo. De Kroegadours: twee Naerse wuilesse die met hun trompetgeschal al tientallen kroegen in de regio tot feestpaleis hebben omgetoverd.
Hun succes begon vorig jaar op het liedjesfestival. Ze traden op met het nummer Gaef Gaas en gingen naar huis met de eerste prijs. Daarna was er geen houden meer aan. "We spelen voornamelijk in kroegen. Hebben nu vijftien nummers in ons repertoire, waaronder Sierra-Madre, Rood zijn de Rozen, Het is koud zonder jou en Falderiefaldera.
Lekkere feestmuziek die goed aanslaat bij het publiek, mogen we wel zeggen. Als we optreden, zijn we niet meer Peter en Loek maar De Kroegadours. Komisch en hilarisch. In Beringe zijn we na een optreden bijna heilig verklaard. Lachen man.'
Vanavond moet er serieus worden gewerkt. Tot op de bodem. Oftewel Toet oppe Baom, zoals de nieuwe videoclip van De Kroegadours gaat heten. Het is een combinatie van James Last-muziek en die hit van Gigi d'Agostino', vertelt Geelen. "Je kent dat nummer wel. Tu, tu tu tu du tu tu tu du. We spelen trouwens niet alleen trompet maar zingen ook. Eh, Peter vooral. Ik haal rare fratsen uit.'
Cameraman Har Muyres komt binnen, even later gevolgd door Marij Dorssers, een Neerse toneelregisseuse die de opname van de clip in goede banen komt leiden. Mocht het nodig zijn, dan zal zij de figuranten op commando laten brullen.
Voor de laatste keer wordt het scenario doorgenomen. Geelen en Van Melick, driftig blazend op hun trompet, worden gefilmd in een oude Eend. Dan shots in het café, waar de feestende massa ongeduldig op het duo staat te wachten. Een apart shot van de openslaande kroegdeur afgewisseld met diverse opnames in de dampende kroeg. Aan cameraman Muyres de taak om van veertig minuten ruwe film een klinkende muziekclip te maken van drie minuten en 36 seconden. Een clip die "straks hopelijk op Omroep Leudal en L1 wordt uitgezonden'.
Een uur later komt er voor het trompetduo aan alle onzekerheid een eind. De Neerse kroeg is gevuld met ruim honderd figuranten. In het begin staan ze nog ietwat onwennig aan de tap. Maar na een paar glazen bier kennen ze hun rol. Het dak gaateraf. Feest in de tent. Ook na twaalven als de clip al lang en breed is opgenomen en de drie vaten bier leeg zijn. Hoeveel heeft die clip eigenlijk gekost? "Drie vaten bier', lacht Geelen. "Dat was ons budget.'

terug naar Kroegadours

Deze pagina is bijgewerkt op