De Limburger op het web

Limburgia

Resi Coumans

Door Wiel Beijer

Limburgia zet wekelijks Limburgse artiesten in de schijnwerpers. Vandaag Resi Coumans uit Roermond.

Waar kunnen de lezers Resi Coumans van kennen?
"Van optredens. Ik heb cabaret gedaan en ik ben al een jaar of twintig zangeres. Vooral veel carnavalsoptredens. Ook heb ik een aantal jaren cabaret gespeeld. Nederlandstalig. Met cabaretgroep Thalia en solo. In 2000 hebben we de publieksprijs gewonnen tijdens het Parkstad Cabaret Festival in Heerlen."

Je eerste solo-album heet Een beetje bang. Waarvoor is Resi Coumans een beetje bang?
"Voor van alles. Iedereen is toch een beetje bang voor iets. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand op aarde is die helemaal nergens bang voor is. Dat 'beetje bang' slaat vooral op onzekerheden, die ook iedereen kent. De een wordt daar verlegen van en de ander schreeuwt het uit. Ik schreeuw het uit, wil op het podium staan, wil zingen, mezelf laten zien, bevestiging zoeken. Als ik op het podium sta, ben ik niet onzeker, wel een beetje zenuwachtig uiteraard."

Je zingt op je cd in het Engels, Nederlands en dialect. Een geval van een beetje bang om een keuze te maken?
"Dat vragen ze me allemaal. Ik heb de keuze voor mijn gevoel gemaakt en je gevoel kun je in alle talen uiten. Daarvoor hoef ik me niet tot één taal te beperken. Dit is mijn eerste cd en ik heb nummers bij elkaar gebracht die ik prachtig vind. Daar zitten Nederlandstalige cabaretliedjes bij waar ik nog steeds iets mee heb, bluesy Engelstalige liedjes en enkele dialectnummers."

Een van die dialectnummers Zie aan zie zing je samen met Arno Adams. Hij schreef het ook. Hoe is dat zo gekomen?
"We hebben elkaar leren kennen tijdens de opnames. Arno Guveau, die de productie deed, kwam op het idee Arno Adams te vragen om een liedje met mij te zingen. Hij legde het contact en Arno kwam op een avond toen we met opnemen bezig waren. Die avond schreef hij dit liedje, dat dus ook vanuit een gevoel ontstaan is. We hebben het enkele dagen later samen opgenomen. Het klikte meteen goed."

Een ander dialectnummer heet Sjlank Zeen (Down Town van Petula Clark). Is dit opgedragen aan je stadsgenoot Big Bennie en zijn Big Diet-avontuur?
"Nee (lacht), het is een van de liedjes uit mijn carnavalsrepertoire. Ik heb deze tekst een aantal jaren geleden geschreven als een tegengeluid tegen de slankheidsrage. Toen was ik zelf nog 25 kilo zwaarder. Nu ik 60 kilo weeg, heeft dit lied natuurlijk een heel andere betekenis gekregen. Met die blaaspartij er in blijft het natuurlijk een schitterend nummer."

Kumsestraksofkumsenoe staat live op de cd. Opgenomen in juli 2002 op het Munsterplein in Roermond. Het lijkt wel of daar duizenden mensen stonden?
"Grapje (lacht weer). Dat nummer is helemaal niet live op het Munsterplein opgenomen, maar in de studio. Omdat we de studioversie te saai vonden, hebben we er publiek bij gedaan. Gesampled. Veel mensen in Roermond vragen waarom zij niets van dit concert wisten."

Welk Limburgs lied zing je regelmatig onder de douche?
"Haj van mich van Arno Adams, gewoon een prachtig nummer."

terug naar Resi Coumans

Deze pagina is bijgewerkt op