Zondagnieuws op het web

Illegale cd opnieuw smartlap
voor Tobias Berger

(Door Jean van Pol)

HERTEN - Je bent een veelbelovend schlagerzanger. Je singeltje komt meteen terecht op een verzamel-cd met coryfeeën als Lee Towers en Rob de NÓjs: tranen van geluk. Tot je hoort dat het om een illegale persing gaat. Weg royalties: tranen met tuiten. Een heuse smartlap, om in levensliedtaal te spreken. Zoiets maak je maar eens in je leven mee. Had je gedacht. Want enige tijd geleden kreeg schlagerzanger Tobias Berger uit Herten opnieuw een illegale cd onder ogen.

Dit keer zijn ze nog verder gegaan. Ze hebben niet alleen onze productie gejat, maar er ook nog eens een valse artiestennaam bij verzonnen." Tobias Berger, die in het dagelijks leven gewoon Huub Coenen heet, is witheet van woede. Hij doelt op de cd 'Piraten Hits 10', uitgegeven door een muziekmaatschappij uit Oud-Beyerland, waarop zogenaamd nummers van Duo de Mooi en Johny en Dick zijn te horen. Maar in werkelijkheid gaat het om schaamteloos gejatte liedjes van Tobias Berger. Inderdaad piratenwerk.
Door deze illegale praktijken kan de 45-jarige Berger fluiten naar zijn royalties, net als drie jaar geleden: "In 1999 ging het om een illegale MTV-cd die maandelijks werd uitgebracht en waarvan toen honderdduizenden exemplaren over de toonbank gingen. Kun je je voorstellen hoeveel royalties ik daardoor ben misgelopen? En niet alleen ik, ook veel andere artiesten zijn daarvan de dupe geworden. Ook mijn schrijver en producer Ton Balendock."
Laatsgenoemde spande in 1999 via muziekrechtenorganisatie BUMA STEMRA met succes een zaak aan tegen de makers van de illegale schijf. Berger is van plan dezelfde weg te bewandelen. Ook zijn inmiddels al brieven de deur uit naar het RTL 4-programma 'Heb ik dat', waarin de Hertense schlagerzanger in 1999 aan Marc Klein Essink zijn ongelooflijke relaas uit de doeken deed. "Miin liedjes moeten wel goed zijn, anders zouden ze niet steeds gejat worden", zegt Huub op ironische toon. "Maar daar koop ik natuurlijk helemaal niets voor. Het enige positieve aan dit verhaal is dat het mij, net als drie jaar geleden, misschien weer wat extra publiciteit oplevert. Destijds heeft de complete top van de Limburgse artiestenwereld in de Apollohal in Melick zelfs een benefietconcert voor mij gehouden. Uniek, dat collega-artiesten zoiets voor je doen."

Sjottejodel
Of de illegale cd-makers nu wel of niet in de kraag gevat worden, reden voor een feestje heeft Berger sowieso. Want onlangs vond in café De Thooren in Maasniel de presentatie plaats van z'n nieuwe verzamel-cd, getiteld 'De Beste van Tobias Berger'. Hierop toont de zanger zich, ondanks zijn nieuwe confrontatie met de grote boze platenwereld, van zijn vrolijkste kant. Berger: "De knaller op mijn nieuwste is de single 'De Sjottejodel', waaraan nota bene echte Schotse pijpers hebben meegewerkt."
En nu maar hopen dat Duo de Mooi of Johny en Dick niet met de eigenzinnige doedelzaksound op de loop gaan.

terug naar Tobias Berger

Deze pagina is bijgewerkt op