Maas en Roerpost


Afscheid van Gradus Haaken op toernee,
ook in Roermond op zondag 9 december

Beppie Kraft al 44 jaar artieste

LIMBURG - Beppie Kraft (55) is naar aanleiding van haar 44-jarig artiestenjubileum op theatertour. Op zondag 9 december staan twee voorstellingen (middag en avond) gepland in Roermondse oranjerie. Naast de Beppie die we kennen als zangeres van het carnavals- en feestrepertoire is er ook tijd ingeruimd voor het serieuzere werk. Dat in navolging van de cd uit 1986 'Beppie aanders'.

In de theatershow wordt ook definitief afscheid genomen van de typetjes Berb en Gradus. Math Haaken (51), die de rol van Gradus speelt heeft besloten na deze tour een punt te zetten achter zijn buuttecarrière van ruim 40 jaar. Ofschoon het voor Beppie Kraft geen afscheid betreft heeft ze wel besloten haar optredens nog verder af te bouwen. Alleen tijdens de carnavalsperiode en op door haar gekozen momenten wil ze nog op het podium staan.

Berb en Gradus
Tijdens het' seizoen '81-'82 traden Beppie en Math (Berb en Gradus dus) voor het eerst met elkaar op. "Kun je het je voorstellen," vraagt Math, "ein krònsel vaan 1.48 en dé lange vaan 1.84 meter. Na de verkleedpartij kwamen de teksten en het werd van kwaad tot erger. We hebben wat afgelachen in die jaren." Moeiteloos rolt de ene na de andere anekdote uit zijn mouw. "Ooit stonden we voor publiek dat op geen enkele grap reageerde. Nul reactie. We kregen het er benauwd van. Totdat iemand uit de zaal riep: 'Hey you, shut up'. Bleek dat men ons geboekt had voor een zaal vol Amerikaanse militairen." En die keer dat ze met hoge snelheid van Venlo naar een plaatsje in Belgisch Limburg reden. "We waren te laat. Met een noodgang van 180 probeerden we de schade nog te beperken. Verkleed en al - kwamen we aan. Maar vreemd genoeg waren de lichten uit. Bep stapte uit om in het nabij gelegen café te vragen hoe de vork in de steel zat Vijf minuten. Tien minuten. Een kwartier bleef ze weg. Toen ik binnen poolshoogte ging nemen zat Bep gezellig te kletsen. Mij was ze vergeten. Wat bleek? We waren een jaar te vroeg. We hebben toen maar een gratis conference gedaan. En na afloop 'had iech had 'n sjtuk in mien kloete..."
Beppie: "De hoogtepunten van de conferences komen uit op de: cd. We vinden dat het nu nog kan. Ik kan me herinneren dat we veel improviseerden. Inspelen op het publiek en dat we een goede timing hadden om de grap goed te kunnen laten vallen." Maar grappen en grollen kunnen door wat voor reden wel eens de mist in gaan. Beppie: "En dan zaten we in de auto vaak complete analyses te maken over wat fout ging."

Sjoen
In 1961 kwam Beppie op de markt met de single 't Nissjeke. Vanaf dat moment rekenen zou betekenen dat La Kraft pas' 40 jaar op de planken staat. Na het bekijken van haar foto-archief kwam ze tot de ontdekking dat haar carrière 4 jaar eerder begon. "Dat bleek toen ik de foto van CV de Kazjematters in handen kreeg. Die zwart-witprent dateert uit 1957. Eerlijk gezegd vier ik liever 4x11 dan 40 jaren. Mensen kennnen mij vaak alleen van feest- en carnavalsmuziek en van Berb en Gradus."
Glimlachend mijmert Bep: "Ik weet nog dat Math met teksten aan kwam zeilen. Dat was in een sporthal. Daar las hij ze voor. Ik was verkocht en onze eerste 'Berb en Gradus' deden we in de Maastrichtse wijk Pottenberg."
Voor Math, Haaken betekent de theatertournee het einde van zijn buutteloopbaan. "Nee, ik heet geen Heintje Davids. ik stop er mee: Het is voorbij. 't Waor sjoen, mèh iech höb 't gehad."
Wie bij het optreden in Roermond verhinderd is kan voor de theatertour ook terecht in de schouwburg in Sittard op 20 en 21 december of in het MECC in Maastricht op 27, 28 en 29 december. En in het voorjaar 2002 wordt ook de Rodahal in Kerkrade aangedaan. Kaarten kosten f 32,50 in de voorverkoop: Aan de kassa f 37,50. Informatie en/of reserveren: 043--3652597 (Rob Knubben).

Johan van Balkom

terug naar Beppie Kraft

Deze pagina is bijgewerkt op