Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Rowwen Hèze blijft doorgaan

Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult...... Deze songtekst van de Limburgse band Rowwen Hèze is nog niet uitgekomen. De band doet vrijdag in het Arsenaaltheater een nieuwe poging om de Zeeuwen zover te krijgen.

Inmiddels bestaat Rowwen Hèze al bijna zestien jaar. De bandleden zaten gedurende deze periode bepaald niet stil. Tot 1992 was het alleen feest in Limburg. Inmiddels heeft de band heel Nederland veroverd met zijn aanstekelijke liedjes.
In 1991 brak Rowwen Hèze door bij het grote publiek met de hit 'Bestel Mar'. Het lied gaat over het bestellen van biertjes, die veelvuldig gedronken worden door het hossende publiek tijdens de optredens.
Wat de band bijzonder maakt, is de mix van diverse vormen van uitheemse volksmuziek. Tex Mex, polka's en Ierse folk, de band doet er niet moeilijk over. Daarnaast zijn de teksten (voor zover verstaanbaar voor niet-Limburgers) pakkend. Een scheutje humor, hier en daar een serieuze toon en je hebt de muziek van de 'Los Limbos' te pakken. Zelfs Boudewijn de Groot, vaderlands grootste troubadour, noemt zanger Jack Poels 'een van de beste tekstschrijvers van Nederland: heel simpel, maar heel karakteristiek en doeltreffend'. De populariteit van de band gaat ver over de grenzen. Zo werden de Limburgse mannen in 1993 uitgenodigd voor het Roskilde Festival in Denemarken. En niet voor een plaatsje ergens op een achterafpodium, maar voor een optreden op het hoofdpodium. In 1996 ontving de band de Gouden Notenkraker voor beste live-artiest in het popgenre. Het ging hier niet om een publieksprijs, maar om de waardering van collega popmusici.

Vreemd
Rowwen Hèze is niet voor één gat te vangen. In 1997 trok de band de Nederlandse theaters in onder de titel Rowwen Hèze giet vremd ging de band inderdaad vreemd. Nu eens een keer geen feest, maar gevoelige, langzame liedjes in een semi-akoestische uitvoering. De kritieken waren uitsluitend positief, een tweede theatertour over hun reis naar Amerika, ontving de band de hoogste onderscheiding die er in Nederland op het gebied van muziek is. In 1999 kregen de zes mannen de Gouden Harp. Dit is een prijs voor het gehele oeuvre van een band. Het rapport dat voorafging aan de prijs besloot met: 'Een groep, die over zo'n lange periode van tijd wars blijkt van trends, geen knieval maakt voor commercie, maar juist zelf een trend zet, en bovendien in artistiek opzicht meer en meer diepgang weet aan te brengen in geluid en composities een blijver. Na een Zilveren harp in 1992, is de Gouden Harp nu geheel verdiend.'
Het kan echter niet op. In mei 1999 bracht de band een dubbel-cd uit. Het Beste van 2 Werelden bevatte zowel de feestzijde van de band alsmede de gevoelige kant. Het publiek waardeerde deze samenkomst van stijlen zeer. De cd bereikte de gouden status. In april vorig jaar verscheen de achtste cd van de formatie. Deze cd, met de titel Vandaag, stond twee weken na de release op nummer twee in de album-charts. Op 6 april 2001 is de band begonnen met een nieuwe poptour. Deze show, die ook in Vlissingen is te zien, biedt een overzicht van de hoogtepunten uit het hele oeuvre van Rowwen Hèze.

Ditty Nieuwenhuize

Rowwen Hèze: vrijdag, Arsenaaltheater Vlissingen, 21.00 uur.

terug naar Rowwen Hze
Deze pagina is bijgewerkt op