De Trompetter op het web

Roermondse zanger neemt komende zomermaanden zesde feestalbum op bij Marlstone

Microfoon en tennisracket onmisbare attributen voor Big Benny

Door Rob van Deurzen

"Hei kammeraod, doot mich get te kloeke, gaef mich get lurrie veur onger die naas." Deze regel is bij menig inwoner van onze bronsgroene provincie wellicht beter bekend als de openingszin van het Limburgs volkslied. Verantwoordelijk voor de immense populariteit van het nummer 'Lurrie' is de Roermondse 'heavy weight champion' Ben Peters. Die naam zegt u niets? Ongetwijfeld gaat er bij de naam Big Benny wel een belletje rinkelen? De Roermondenaar heeft in de afgelopen jaren een grote bekendheid verworven in de provinciale dialectscene. Het moet al heel gek lopen wil de zanger en entertainer ontbreken op het affiche van het jaarlijkse dorpsfeest, de zitting van de carnavalsvereniging, de braderie op het dorpsplein of het 100-jarig bestaan van de plaatselijke voetbaltrots. Anders gezegd, waar het feest is, is Big Benny. En andersom. Als geen ander weet de zwaarlijvige performer het publiek aan het hossen, dansen en 'sjoenkelen' te krijgen. Zodra hij de planken betreedt slaat de vonk over op de aanwezigen en gaan 'die hendjes' de lucht in. Vol overgave wordt er meegezongen met toppers als 'Sjat van mich, De sultan haet dors, Riet aop dae tap, 't is mich wors en Leve heer gaef os water'. Stuk voor, stuk feestnummers bij uitstek.

Komende zomermaanden duikt de Roermondse zanger de Marlstonestudio in voor de opname van zijn zesde album. De opvolger van de verzamelaar 'Big Benny op z'n best' zal - als alles goed gaat - in oktober van dit jaar het levenslicht zien. De titel van het schijfje luidt naar alle waarschijnlijkheid 'Zjwaor gelaje'. De presentatie staat gepland voor zaterdag 27 oktober en vindt in ieder geval plaats in de sporthal in Melick. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Ben talloze collega-artiesten uitgenodigd, zodat het wederom een spektakel van de bovenste plank belooft te worden. Omdat het organiseren van een dergelijk evenement aardig wat tijd en moeite in beslag neemt, wordt de zanger een handje geholpen door de vastelaovesverenigingen De Veldjmuus en De Markoef en voetbalvereniging EMS.

Muzikantenparade
Dit jaar staat de 36-jarige Ben Peters 25 jaar op het podium. Vijfentwintig jaar geleden beleefde hij zijn vuurdoop, samen met zijn broers Dré en Koos. Als de 'Gebreurs Peters' maakt het drietal Midden-Limburgs met regelmaat onveilig. Met name tijdens de befaamde bonte avonden van De Veldjmuus zijn de drie in hun element en laten ze menigeen van de stoel vallen van het lachen. Zijn eerste optreden als solozanger verzorgde Ben zeven jaar geleden. "Geheel onverwacht", zo zegt hij zelf. "Ik was door mijn schoonvader gevraagd een muzikantenparade te presenteren in Geleen. Omdat ertussen de optredens door met regelmaat pauzes vielen, kwam het verzoek of ik zelf niet een nummer of twee kon zingen. Welnu, ik ben de beroerdste niet en nam de microfoon ter hand, zonder enige zangervaring of wat dan ook. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ik aan het eind van de dag met een contract de 'waereldsjtad' verliet en een tweetal andere artiesten met lege handen achterbleven." Vanaf dat moment is het snel gegaan. Bens eerste cd Limburg Yes! werd uitstekend ontvangen en de aanvragen voor optredens stroomden binnen. Ditzelfde gold voor de opvolgers 'Gouverneur van achter toet veur', 'Gewichtig', 'XXL' en de reeds vermelde verzamelaar 'Big Benny op z'n best'.

Hoewel ieder optreden - hoe groot of klein het publiek ook moge zijn - voor de zanger telkens een fantastische ervaring is, noemt hij de presentatie van zijn cd XXL in de sporthal in Melick het hoogtepunt tot nu toe. "Met 2300 man publiek en een programma om de vingers bij af te likken staat die avond zonder twijfel onwisbaar in mijn geheugen. Het was echt overweldigend. Op zo'n moment doe je er een extra schepje bovenop, hetgeen je een fantastisch gevoel geeft", aldus Ben.

Op zijn kop
Zoals eerder opgemerkt, Big Benny is schijnbaar overal. Op de vraag hoeveel optredens de Roermondernaar op jaarbasis verzorgt, moet hij het antwoord schuldig blijven. "Niet meer te tellen", zo laat hij weten. "In de weken voor en ook tijdens de carnaval sta ik soms wel vijf tot zes keer per avond op de planken, maar ook buiten dit seizoen ben ik bijna wekelijks in touw. Niet alleen in Limburg, maar ook buiten de provincie." Zo kan de zanger reeds optredens bijschrijven in Amsterdam en Twente. Vormt de taalbarriŤre dan geen probleem? "Absoluut niet. De mensen verstaan de tekst dan misschien niet, maar door ze flink op te zwepen en de aanstekelijke melodieŽn van mijn nummers gaan de voetjes snel van de vloer." In die aanstekelijke en pakkende melodieŽn en eenvoudige teksten schuilt volgens de zanger ook de kracht. "Ik ben niet iemand die serieuze nummers over diepgaande onderwerpen moet zingen. Daar ben ik het type niet voor. Feest, herkenning, eenvoud, daar gaat het om. De zaal moet en zal op zijn kop. Het publiek moet weten dat Big Benny is geweest, haha."

Ben gaat tijdens zijn optredens inderdaad tekeer als een wildeman. En dat met 144 kilo, schoon aan de haak. Om dit vol te kunnen houden werkt hij geregeld aan zijn broodnodige conditie. Enkele malen per week neemt hij het tennisracket in de hand om een balletje te slaan. "Per week sta ik gemiddeld tien uur op de baan. Vind ik heerlijk. Als het weer het toelaat sta ik al om zes uur 's morgens, als de vogeltjes voor de eerste maal fluiten op het graven. Je kunt wel zeggen dat naast de microfoon mijn tennisracket een onmisbaar attribuut is. Ik voel me er prima bij." Ben wil langs deze weg dan ook definitief een gerucht de wereld uithelpen, dat de afgelopen maanden een geheel eigen leven is gaan leiden. "Ik zou een hartaanval gehad hebben. Iedereen wist er alles van, behalve ikzelf en mijn naaste familie. Een vreemde zaak. Ik zal de mensen geruststellen, er is niets met mij aan de hand. Ik voel me tiptop in orde. Toch wil ik graag een woord van dank richten aan de mensen die mij werkelijk hebben overladen met bloemen en fruitmanden. Ik neem nu nog dagelijks twee appels en een banaan mee naar mijn werk, haha. Onzin natuurlijk. Het is echter hartverwarmend om te zien hoe de mensen met je meeleven."

De Roermondse zanger krijgt het er maar druk mee, de komende maanden. 's Morgens om zes uur op de tennisbaan, om half negen op kantoor bij De Kempen Pers in Hapert en 's avonds achter de microfoon in de studio's van Maristone. Maar goed, de conditie is uitstekend, dus het zal allemaal wel loslopen. De fans kunnen in ieder geval reikhalzend uitkijken naar de nieuwe cd van Big Benny Zoals het ernaar uitziet vindt de presentatie plaats op 27 oktober. Om helemaal zeker van uw zaak te zijn doet u er goed aan De Trompetter goed in de gaten te houden. Wij houden u op de hoogte!

terug naar Big Benny

Deze pagina is bijgewerkt op