De Limburger op het web

Virtuele carnavalsartiesten

Deze week worden er weer een nieuwe hits geboren en reizen er weer nieuwe sterren aan het Limburgse carnavalsfirmament. Aanstaande vrijdag is de apotheose van 't Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2001. Hoe staat het eigenlijk met de carnavalsartiesten op het internet?
Sinds de eerste L.V.K.-hit Vaan Eysde de Mokerhei wordt jaarlijks geprobeerd dat succes te evenaarden en nieuwe artiesten te lanceren. Voorzitter Sjraar Cox - dit jaar te gast bij de Vastelaovesvereniging De Katers http://www.dekaters.nl uit Maasniel - maakt vrijdagavond de winnaar bekend. Wel vlak voor carnaval, maar toch. De officiële, ietwat sobere, LVK-site is overigens te vinden via http://www.stichtinglvk.nl. Daarnaast is er - typisch voor het internet - sinds vorig jaar ook een unofficial' LVK-site http://www.geocities.com/lvk-2001 te vinden. Met veel meer toeters en bellen (en enthousiasme) gemaakt door hobbyist Jack, d'n ierste virtuele Wortelpin.
Op zoek naar waar dat woord Wortelpin vandaan komt, ontdekken we dat het staat voor het duo Lei van Heijster en Michel Jeurissen. Althans, dat vermeldt de streekmuziek-link op de Old folks at home-page van Joop van den Bremen uit Vlissingen:
http://people.zeelandnet.nl/vdbremen/index.htm. Deze Zeeuwse folkliefhebber bouwde de laatste jaren een netwerk van mensen om zich heen die hem van informatie voorzien en hij verzamelt alles wat maar met streekmuziek te maken heeft. Oscar Hovens http://www.dit.is/oscarhovens, radiomedewerker bij Omroep Venray is naar verluidt één van zijn steunpunten in het Limburgse. Van den Bremen en de zijnen inventariseren onder meer de vertolkers van de liedjes. Meer dan duizend uit heel Nederland (waaronder enkele honderden uit Limburg) staan al in hun virtuele encyclopedie. Een enorme Limburgse waslijst van 2-Extra, Thuur Luxembourg en Chris Maas tot de Zjweitvuit oet Göttekaove en het Zuid Limburgs Blaasorkest. Van iedere artiest geeft hij een korte omschrijving, eventuele krantenartikelen, de discografie en soms de link naar hun sites.
Sinds die eerste pan-Limburgse megahit Vaan Eysde tot de Mokerhei van Bert Salden en Jean Innemee zijn er tal van Limburgse carnavalssterren verrezen; die echter bij lange na (nog) niet allemaal een eigen site hebben. De nieuwe groepen vaak wel, maar de oudjes blijven duidelijk achter. Dat kan overigens liggen aan gebrekkige metatags (kijk zelf maar bij jouw browser door op Beeld en vervolgens op Paginabron te klikken), want via die zoekwoorden kan een site door zoekmachines gevonden worden. Maar of het daar werkelijk aan ligt? Misschien toch maar gewoon naar een van de zittingen de komende dagen voor een non-virtuele kennismaking? Hoe dan ook: Vasteloavend Same! (MB)


Deze pagina is bijgewerkt op