SCHINDERHANNES


Schinderhannes is de naam van de historische figuur Johann Bückler (Miehlen 1783 - Weisenau 1803). De verhalen over deze dief, die ondermeer op de Hunsrück en in het Westerwald (in Duitsland) actief was, namen al snel mythische vormen aan. Hij zou zijn ziel aan de duivel verkocht hebben, stal van de rijken en gaf het aan de armen. Hij ging daarom als een soort mengeling van Faust en Robin Hood de geschiedenis in.
Op grond van dat gegeven schreef Emile Seipgens (Roermond 1837 - Leiden 1896) in 1864 het libretto en de muziek voor een opera-bouffe. Oorspronkelijke bestond de voorstelling uit ongeveer 40 liedjes in het Roermonds dialect. In deze 19-de eeuwse voorstelling spreekt slechts de duivel Nederlands!
De opera wordt sinds 1865 - ongeveer om de zeven jaar - in Roermond en omgeving opgevoerd. Met diverse aanpassingen ontstond in de loop der jaren vanuit een drie kwartier durende voorstelling uiteindelijk een avondvullend programma. De laatste uitvoering vond in 2009 plaats.
Zangeressen en zangers die in Schinderhannes meespeelden waren onder anderen Christine Peeters, Carla Schroyen, Geert Belgers, Patrick Gerets, Mathieu Mooren, Vincent Mooren, Eric Stevens, Ben Heijnen en Peter Vos.
Voor iedere voorstelling worden de teksten in de voorstelling aangepast aan de actualiteit. Sinds 1980 gebeurt dat door Jan Huyskens.


SCHINDERHANNES en de PERS:

in 2008:

Peter Vos speelt Schinderhannes

SCHINDERHANNES op INTERNET:

SCHINDERHANNES heeft een eigen plek op internet !

DISCOGRAFIE:

CD's samen met anderen:

"Ha! Tjieng! Boem! (Marlstone CDL 2428, 2004)

Deze pagina is bijgewerkt op